AdVenture Capitalist İnceleme
Bir şeye tıklıyorsunuz (bu oyundaki "şey" bir inek), birkaç saat bekliyorsunuz ve daha sonra inek size daha fazla tıklamanızı söylüyor ve tekrar tıklıyorsunuz.
Sonrasında da elde ettiğiniz kaynakları farklı renkte inekler satın almak için kullanabiliyorsunuz… Tabii tıklamayla uğraşmayıp doğrudan pahalı ineklere atlamak için gerçek para da harcayabiliyorsunuz.
Bu tabii ki ciddi bir oyun yapma girişimi değildi. Bogost'un amacı, insanları basit ve bağımlılık yapan davranış döngülerine teşvik eden sömürücü, değersiz ve aynı zamanda "kazanması" çok uzun sürecek şeyleri satın almaya iten oyun tasarımlarını eleştirmekti. Cow Clicker, bu oyunların hiçbir anlamı olmadığını, beceri gerektirmediğini ve nihayetinde hiçbir ödül vermediğini göstermek için ortaya konmuş bir çabanın ürünüydü.
Eminim Bogost, yarattığı oyununun başlı başına bir türe giden yolu açabileceğini aklına dahi getirmemiştir. Hele ki insanların bile isteye para harcayacağı bir türe... Gel gelelim, zaman zaman uçuk kaçık olaylara sahne olan oyun geliştirme dünyasında tam olarak bu gerçekleşti. Artık sonsuz tıklama süreci, bekleme çubukları ve ödül dışında kesinlikle hiçbir şey içermeyen her türlü "tıklama" oyunu var. Türün en önde gelen örneklerinden birisi de Hyper Hippo Productions tarafından 2014'ün Mayıs ayında piyasaya sürülen AdVenture Capitalist.
- Oynaması çok kolay
- Çok az çaba/sıfır çabayla para kazanma hayallerini gerçekleştirebilme
- Sade fakat eğlenceli bir tasarım
- Akılda kalıcı müzik
- Belirli bir noktadan sonra para harcamadan ilerlemenin neredeyse imkânsızlaşması
- Herhangi bir hikâye, mekanik vb. “oynanış” zenginliği olmaması
- Akıldan çıkmayan müzik (bir süre sonra aklınızdan çıkmadığı için rahatsız olmaya başlayabilirsiniz)
- Bağımlılık yapması
Limon Satmaktan Ay’a Uzanan Yolculuk
AdVenture Capitalist'e tek bir limonata tezgâhı satın almaya yetecek parayla başlıyorsunuz. Satın aldıktan sonra alttaki düğmeye basabilir ve limonata tezgâhının kâr etmesini bekleyebilirsiniz. Bu kârı limonata tezgâhını geliştirmek için kullanabilirsiniz (böylece daha hızlı ve daha fazla kâr elde edersiniz) ya da başka bir işletmeye (en ucuzu bir gazete işletmesi) girene kadar para biriktirebilirsiniz. Böylece iki farklı kaynaktan aynı anda para kazanabilirsiniz.
Böylelikle işletmeler alarak gelişiyor, hâlihazırdaki işletmelerinizin sayısını artırarak kârınıza kâr katıyorsunuz. Para kaybetmenizin hiçbir yolu yok. Kazanmak için belirli bir stratejiye de ihtiyacınız yok. Daha fazla paraya ihtiyacınız varsa sadece kâr düğmesine basın ve bekleme çubuğunun dolmasını bekliyorsunuz. Satın alma menülerine bakmak dışında yapacağınız tek şey “işletmelerinizin” statik bir listesine ve kâr düğmesine her basıldığında dolan çubuğa bakmak...
Ama durun, eğlence yeni başlıyor! Bir süre oynadıktan sonra sizin için otomatik olarak kâr düğmesine basacak olan yöneticileri işe alabiliyorsunuz. Aynen öyle; birkaç yöneticiyi işe aldığınızda arkanıza yaslanıp kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmadan oturduğunuz yerden paracıkları sayabilirsiniz. Hatta oyunu kapatıp başka oyunlara girebilir, bir çay koyup dizinizi izleyebilir hatta ve hatta ertesi güne kadar hiç oyunu geri açmadan istediğinizi yapabilirsiniz. Tekrar açtığınızdaysa kâr etmeniz için hiç durmadan gece gündüz çalışan yöneticileriniz sayesinde servetinize servet kattığınızı göreceksiniz. Dünyadaki petrol kuyularının mutlak hâkimi olup saymakla bitmeyecek bir servete ulaştığınızda da kapitalizmin zirvesini bir adım daha öteye, uzaya taşıyabiliyorsunuz.
Kapitalizm Melekleri
Oyunda belli bir noktaya geldikten sonra servetinizi katlamak hâliyle zorlaşıyor. Her ne kadar kelimenin tam anlamıyla hiçbir şey yapmadan oynayabileceğiniz bir oyun olsa da kendinizi kapitalizmin pençelerine kaptırmış ve sürekli daha fazlasını ister bir hâlde bulmanız işten bile değil. Bu noktada devreye “melek yatırımcılar” giriyor ve gelişmenizi hızlandıran önemli katkılar sağlıyorlar. Bunlar belirli işletmelerden aldığınız kârın artması ya da işletme satın almanın ucuzlaması gibi şeyler olabiliyor.
Bunların yanı sıra oyunda tabii ki gerçek parayla avantaj sağlamanız da mümkün. Belki de yüzlerce saat “oynayarak” elde edebileceğiniz şeyleri gerçek para harcayarak çabucak elde edebiliyorsunuz. Ayrıca kozmetik bazı ürünler de gerçek para harcayarak elde edilebiliyor.
Bu Oyuna Bir Şans Verilir Mi?
İsminden de gayet net anlaşılacağı üzere kapitalizm simülasyonu olan bu oyunun herkese göre olmadığını söylemek çok da yanlış olmaz. Yine de emek olmadan yemek olsun diyorsanız, aklınızın almayacağı kadar büyük bir servete kavuşmak ve dünyanın ötesindeki yerleri kapitalizmin yılmaz bir neferi olarak fethetmek sizi cezbediyorsa, AdVenture Capitalist tam size göre.