Age of Empires II Definitive Edition İnceleme
Age of Empires serisini diğer oyunlardan ayıran en önemli farkı, gerçek hayatta yaşanan olaylardan ve mekanlardan esinlenmesi, bunları oyununa entegre etmesiydi. Microsoft'un yayıncılığını yaptığı Age of Empires, ilk üçlemeye kadar birçok genişleme paketi aldı ve harika çalışan gerçek zamanlı strateji ve kaynak yönetimi ikilisini çok oyunculu mod ile destekleyerek bugüne kadar hayatta kalmaya ve oynanmaya devam etti. Firmaların eski oyunlarını günümüz standartlarında tekrardan yapmaları oldukça meşhur bir hâle geldi. Zamanında bu denli sevilen ve oynanan Age of Empires serisi de 2017 senesinde günümüz teknolojisiyle tekrardan yapılıp piyasaya sürülmüştü. Şimdi ise sıra Age of Empires 2: Definitive Edition'da!
- Geliştirilmiş dokular ve görseller
- Çeşitli hikâye yolları ve senaryolar
- Saldırı çeşitlerinin bolluğu
- Hikâye yollarının tekrarlanabilirliği
- Yapay zekânın iyi olmaması
Efsanenin Geri Dönüşü
Serinin gerçek zamanlı strateji unsurlarını kullanma konusunda geleneksel yöntemleri canlandıran Age of Empires 2: Definitive Edition, Microsoft'un yıllar sonra oyunu tekrar yapmasındaki nedeni ortaya koyuyor. Çünkü günümüzdeki strateji oyunları çok farklı bir yöne doğru ilerliyor ve her biri stratejinin sadece bir yönüne odaklanarak alt türlere bölünüyor. Bu türlerden bazıları eski çağlardaki savaş durumlarını derinlemesine simüle ederken, bazıları da çoğunlukla eylemlerden ziyade politik ve ekonomik seçeneklere odaklanıyor. Hâlbuki 90'larda ve 2000'lerde çıkan strateji oyunlarında, bu kadar detaylı ve nitelikli olmasalar da, bu yönlerin hepsini görürdük. Age of Empires serisinin hem zamanında hem de bugün öne çıkaran yegâne özelliği kesinlikle barındırdığı çeşitliliktir.
Ayrıca orijinal Age of Empires 2'nin barındırdığı farklı hikâye yolları daha geniş bir paketle Definitive Edition'da tekrar karşımıza çıkıyor. Hikâye modunda, yolculuğunuza dünyanın beş kıtasından birinde başlayabilirsiniz. Her kıtada oynanabilir farklı gerçek dünya imparatorlukları bulunuyor. Bu imparatorlukların kökenleri, yükselişleri ve düşüşleri hakkında bilgiler edinebiliyorsunuz. Anlatı her ne kadar bir ansiklopediden küçük yazıları okuyormuşsunuz gibi hissettirse de dünyada yaşamış ünlü krallıkları, özellikle de kendi ülkenizin tarihini ve izlediği yolu öğrenmek oldukça eğlenceli. Age of Empires 2: Definitive Edition, her imparatorluğun hikâyesi için gerçek olaylara dayanan belirli başlangıç yerleri ve senaryolar hazırlamış olsa da birçoğunun aynı yoldan gittiğini ve kaçınılmaz olarak tekrarlandığını görmek biraz üzücü olmuş.
Oynanış
Ancak bir strateji oyununda hikâye ve anlatı önemli bir unsur olsa da oyuncuların aradığı asıl şey oynanıştır. Age of Empires 2: Definitive Edition hikâyede mükemmel bir iş başaramamış olsa da söz konusu oynanış olduğunda, stratejilerinizi uygulamanıza izin veren birçok seçenekle harika bir deneyim sunuyor. Ordularınıza ekleyebileceğiniz çeşitli saldırı kuvvetleri hâlihazırda mevcutken oyunda ilerledikçe yeni süvari ve piyade kuvvetlerini de eklenebilir oluyor. Ordular bu kadar çeşitliyken savunma yapılarının sayısının az olması hayal kırıklığına uğratıyor. Çoğu zaman düşmanlarınıza karşı okçularla dolu bir duvar inşa etmekten daha akıllıca bir çözüm yolu bulamıyorsunuz. Etkili bir çözüm olsa da tekrarlanması oynanışı zedeleyen bir özellik olmuş.
Savaşların geneline baktığımızda hiçbiri kolay lokma değil. Eğer zafere ulaşmak istiyorsanız iyi tasarlanmış bir plana ihtiyacınız olacak. Fakat planlarınız ne kadar iyi olsa da zaman zaman yapay zekânın azizliğine uğrayabiliyorsunuz. Bazen askerleriniz yapmalarını istediğiniz seçimleri anlamıyor gibi görünüyor ve yenilgiye sebep olabiliyorlar.
Çok Oyunculu Mod
Çok oyunculu modun orijinal oyundakiyle aynı şekilde çalıştığını görebiliyorsunuz. İster müttefik olarak ister rakip olarak dünyanın her yanından oyuncularla karşılaşabilirsiniz. Çevrimiçi oyunlarda eşleşmeyi beklemek dışında göze çarpan veya rahatsız eden bir unsur bulunmuyor. Kesinlikle orijinal oyundaki kadar eğlenceli ve bağımlılık yapıcı.
Grafikler
Age of Empires 2: Definitive Edition'daki birçok özellik, orijinal oyununda da görebileceğiniz özellikler. Ancak orijinal oyundan sıyrıldığı en büyük nokta kesinlikle grafikleri ve doku paketleri. Oyuna uygulanan tüm iyileştirmeler sayesinde, Age of Empires 2: Definitive Edition, güncel nesil bir oyun gibi görünüyor. Teknik olarak bakıldığında, günümüz teknolojisiyle yapılmış oyunlar arasında en kusursuz ve mükemmel görünen oyun olduğu söylenebilir. Age of Empires 2: Definitive Edition, bir yandan yeni içerikleriyle ve çeşitliliğiyle baştan yapılmış bir oyun gibi görünürken bir yandan orijinaliyle çok fazla benzerliği olduğundan dolayı günümüz standartlarına ayarlanmış bir oyun gibi duruyor. Ancak iki türlü de hikâye yolculuklarıyla ve oynanışıyla eğlendirmeyi başaran bir yapım. Hata barındırmaması, FPS düşüklüğü yaşatmaması ve büyüleyici görselliğiyle orijinalini aratmayan ve denemeye değer bir oyun.