Democracy 4 İncelemesi
Strateji türünün diğer örnekleri gibi olmayan Democracy serisi, direkt olarak kontrol üzerine değil de daha çok politik yol benimsemeleri, verilen kararlar, alınan oylar ve sarf edilen eforlar aracılığıyla sürdürülebilir bir devlet ve işleyişi olan bir toplum kurma üzerine kurulu.
- Strateji türünde devrim niteliğinde bir oyun
- Olumlu yöndeki karmaşıklığı
- Rahat yorumlanabilir bir arayüz
- Rapor niteliğinde sunulan menüler, grafikler ve görseller
- Yüksek çözünürlük desteği mevcut değil
BAŞLANGIÇ
Oyuna başlarken Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya veya Avustralya gibi ülkeler ile başlayabiliyorsunuz. Her bir ülkenin kendine özgü özellikleri, yönetim şekilleri, prensipleri ve en önemlisi sorunları var. Örneğin ABD’nin çok fazla sağlık sektörü ve ırkçılık problemi varken Birleşik Krallığın yetersiz bir muhafazakar parti ile kendi kendini yok etmesine tanık olabilirsiniz. Oyun genel hatlarıyla 2020 yılını iyi/kötü yansıtmış diyebiliriz.
OYNANIŞ VE DETAYLAR
Oyunun temelinde, politik gücünüzü kullanarak toplum üzerinde bıraktığınız her bir adımda işleyen sıra tabanlı bir mekanizma kurulu. Democracy oyunları zaten normalde de karışık ve zor olmasıyla bilinir. Buna sebep olan faktörler de tabii çok çeşitli. Kontrol etmeniz gereken trafik, ekonomi, vergiler, çocuk desteği, oy veren grupları, toplumun üst orta ve alt segmentleri, farklı etnik kökenlerden gruplar, farklı yaş grupları, göçmenler gibi gerçek ile neredeyse birebir onlarca unsur var.
Vereceğiniz her bir karar ile tüm bu faktörleri etkilediğinizin farkına varınca, oyunun ağırlığı daha da anlaşılıyor. Kendiniz bir yana, kabinenizde topladığınız başkanların da toplum üzerinde belli bir sempatisi var. Yani yanınıza seçeceğiniz insanlar da, toplumu memnun etmenizde oynayan büyük bir etmen. Tüm bunlar da ülkenizin sosyopolitik durumunuzu geliştirebilir veya geri götürebilir. Tabii bu da sonrasında bir yönetiminizde bir değişiklik yaparken toplum üzerinde ne kadar gücünüzün / etkinizin olduğunu etkiliyor.
Neyse ki tüm bu karmaşık onlarca sistem harika bir kullanıcı arayüzü ile olabildiğince basitleştirilmiş. İyi şeyler yeşil renkte, kötü şeyler ise kırmızı renkte boyanarak size neyin bir problem neyin ise iyi bir etki olduğunu gösteriyor. Herhangi bir ikona, demografiye veya başkanın üzerine tıklarsanız, onların bıraktığı tüm etkileri bir dizi çizgi aracılığıya görebilir hatta olan etkinin ne kadar büyük olduğunu da yine çeşitli oklar ile görüp yorumlayabilirsiniz.
Ayrıca oyunda tüm bu verilerinizin özetini görebilmenize olanak tanıyan menüler, grafikler ve görseller mevcut. Oradan da yine geldiğiniz kilometre taşlarını kontol edebilir ve gelecekte neler yapmanız gerektiğinin çıkarımını yapabilirsiniz. Böylelikle hem bir karar vermeden önce, karar verirken hem karar esnasında hem de verdikten sonraki olayları daha rahat kontrol edebilirsiniz.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Teknik anlamda ise oyun çok düşük sisteme sahip bilgisayarlarda bile rahatça oynanabilmekte. Sadece yüksek çözünürlük için desteğin olmaması birçok oyuncuyu üzmüş olabilir. Ama genel manada oyun pürüzsüz çalışıyor.
SON SÖZ
Oyunun hardcore fanları için tadından yenmediğini biliyoruz. Ancak seriye hiç yaklaşmamış oyuncuların da en azından bu oyunla bir başlangıç yapmalarını tavsiye ederiz. Daha kolay anlaşılır bir arayüz ile korktuğunuz seviyede karmaşıklık yaşamayacağınızdan emin olabilirsiniz. Tüm detayları ile uzuuun süren bir oynanış vaad eden Democracy 4 bizden çok yüksek puan aldı bile.
İyi oyunlar.