GTA San Andreas İnceleme
Oyunun 2004'te çıkmış olması, açık dünya ve serbestlik açısından gelişmiş oyunlar fazlalaştıkça GTA San Andreas’ın modasının geçeceğini düşündürmüş olabilir, ama öyle olmadı. Bunun nedeni ise oyunun sadece oynanış kolaylığı ve mekanikleri dışında oldukça fazla artısı olması.
- Hikaye ve karakter gelişimi
- Dünyanın detayları ve büyüklüğü
- Görevlerin özenli tasarımı
- Teknik aksaklıklar
Hikaye ve Karakter Gelişimi
Bu artılardan biri, GTA San Andreas’ın hikayesi. Önceki ve sonraki oyunlara bağlanan ve göndermelerde bulunan, ana karakter CJ ve farklı karakterler arasındaki bağı yavaşça ve sağlam bir şekilde işleyen ve bütün olay örgüsü içinde oyuncuya serbestlik tanımayı ihmal etmeyen oyun, hikayeli oyuna değer veren oyuncular tarafından oldukça seviliyor. Karakter gelişimi çok ayrıntılı olmasa da, bu büyüklükteki bir oyun için gayet yeterli ve gerçekçi. Örneğin, yetenek puanlarının rastgele değiştirilememsi, oyuncunun sadece oynayarak gelişebilmesi hem oyunu oynamaya devam etmek için motivasyon oluşturuyor hem de gerçeklik unsurunu aktif tutuyor. Araç sürdükçe sürüşte, silah kullandıkça atışta, koştukça veya spor yaptıkça fiziksel olarak gelişmenizi takip etmek mümkün.
Açık Dünya
GTA San Andreas Los Santos şehrinde geçiyor. Los Santos uçsuz bucaksız bir evren, içinde sayısız sokak, bina, şehrin dışına çıktıkça ormanları, daha varoş mahalleler ve kasabalr barındırıyor. Çöllerden sahile her yeri deneyimleyebileceğiniz bu dünyada aksiyon olmayan tek yer bile yok, haritanın her yeri hep canlı ve merak uyandırıcı. Görevlerin hiçbirini yapmadan sadece haritanın tamamını keşfetmek isteseniz, Los Santos’ta saatlerinizi geçirebilirsiniz.
Çoğu yan görev haritayı keşfedebillmeniz için dizayn edilmiş. Daha önce hiç gitmediğiniz yerlere berbere, dövmeciye, yarışa veya hırsızlığa gitmeniz gerekebilir. Yapabileceklerinizin ve size sunulan alanın bu kadar geniş olması San Andreas’I özel ve eğlenceli kılan taraflarından bir diğeri.
Öte yandan, dünyanın bu kadar büyük olmasının görevler esnasında bir yerden bir yere ulaşmayı süre olarak çok uzatmasını vakit kaybı olarak gören oyuncular da var. Eğer daha toplu ve hızlı bir oynanış arıyorsanız, bu harita size göre olmayabilir.
Görev Tasarımı
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yan görevler açık dünyayı daha iyi keşfedebilmek için aracı şeklinde dizayn edilmiş. Sokak yarışları, itfaiye görevleri, ambulans şoförlüğü, polis görevleri, stadium yarışları, makinistlik, taksi şoförlüğü, ehliyet dersleri, atış talimi, toplanabilirler, fotoğrafçılık, bisiklet yarışları ve daha sayısız yan görev hem ana hikayeden sıyrılabilme hem de uzaklara gidebilme konforu sağlıyor. Ana görevlerin tadı ise başka, çünkü hepsi detaylı dizayn edilmiş ve oyuncuya farklı deneyimler yaşatmayı hedefliyor. Neredeyse her yeni görevde yeni bir karakter, yetenek, yer veya olay öğrenmek oyunu taze ve heyecanlı tutmayı başarıyor. Özenle tasarlanmış görevler sayesinde GTA San Andreas oynanışın hiçbir yerinde oyuncuyu sıkmıyor.
Teknik Aksaklıklar
Oyunun piyasa sürülme tarihine bakıldığında 30 FPS sorunları, düşük çözünürlük, bazı grafik tasarım sorunları olmamasını beklemek mümkün değil. Bunların çoğu GTA San Andreas’ta karşımıza çıkıyor. Oyun seneler içinde yenilendikçe bu sorunlardan bazıları çözüme ulaşmış olsa da oyun kolunun desteklenmemesi, ilk sürümde olan bir çok radyo müziğinin artık olmaması ve görsel hatalardan bir çoğunun hala duruyor olması oynanıştan alınan keyfi etkiliyor.
Genel Olarak
Oyun hikaye ve oynanış açısından tam puan alırken, kolaylık ve grafikleri o kadar tatmin etmiyor. Bütün aksaklıklara rağmen GTA San Andreas oyuncuya kaliteli bir oyun deneyimi sunuyor ve nostalji yaşatmayı başarıyor.