ICARUS İnceleme
ICARUS, günümüzden yüzyıllar sonra keşfedilen Wolf1061 adlı gezegenin yaşanabilir hale getirilmesini anlatıyor. İlk başta mükemmel ilerleyen plan Exotic Matter diye bilinen yeni bir maddenin ekolojik faciaya yol açmasıyla gezegeni yaşanmaz hale getiriyor. Hikayede karşınıza çıkacak ilk alanlar Dünya ile büyük ölçüde benzerlik taşısa da, gezegeni keşfetmeye devam ettikçe kendinizi tehlikenin ve gizemin içinde bulacaksınız.
- Grafiklerin kalitesi
- Outpost modu
- Oyunun sunduğu gelişme hissi
- Çok fazla teknik aksaklık olması
- Ölünce ilerlemenin sıfırlanması
- Tek oyunculu modda hayatta kalmanın zorluğu
- Uzayda geçen bir oyuna göre Dünya'ya fazla benzemesi
Adım Adım İlerleyin
Oyunun hikaye tasarımı detaylı düşünülmüş. İlk seviyelerde Dünya’yı andıran bir haritada etrafı keşfediyor ve basit mekanikleri öğreniyorsunuz. Oksijen tüpünü takmak, su içmek, besin için avlanmak gibi temel faaliyetleri yapmayı öğrendikçe ağaç kesmek, maden kazmak veya eşya üretmek gibi daha karmaşık işleri de yapabilir hale geliyorsunuz. Kolaydan zora doğru giden bu gelişim hem gerçekçi hissettiriyor hem de oyunu anlamayı kolaylaştırıyor.
Oyunun bu yönü etkileyici olduğu kadar soru işaretlerine de neden oluyor. Uzayda kolonileşme başlatacak kadar gelişmiş insan ırkından bir karakter olarak hayatta kalmanın en temel gereksinimlerinden oksijen tüpü takma, su içme gibi yeteneklerin hali hazırda bilinmemesi ve öğrenilmek zorunda olması gerçekçiliği azaltıyor.
Grafikler
ICARUS’un en öne çıkan yönü şüphesiz grafikleri. Oyun görsel olarak çok şey barındırıyor ve bir mağarayı sıfırdan keşfetmeyi veya bir ormanda kaybolmayı gerçeğe en yakın halde oyuncuya sunuyor.
Karakterlerin, coğrafyanın, silahların ve diğer alet edevatların gerçeğe yakınlığı oldukça etkileyici. Oyun müzikleri o kadar etkileyici olmasa da, ses efektleri de grafikleri başarılı şekilde destekliyor. Ses dizaynı sayesinde haritanın açık dünya oluşunu, uzaklık veya derinlik gibi kavramları hissedebiliyorsunuz. Kaliteli bir monitör ve kulaklık, ICARUS’tan alınan keyfi kat kat arttırabilir.
Ya Ölürsem?
Bir hayatta kalma oyunu olarak ICARUS, karşınıza oldukça zorlayıcı savaşlar ve durumlar çıkarıyor. Özellikle tek oyunculu oynanışlarda sizi kurtaracak kimse olmadığı için ölüm neredeyse kaçınılmaz oluyor. Herhangi bir oyunda ölmek alışkın olmadığımız bir konsept değil, fakat ICARUS’ta ölürseniz teknoloji ağacında kaydettiğiniz bütün ilerleme sıfırlanıyor. Bu da oyuncuyu yaptığı şeyleri bir daha yapmak zorunda bırakarak sonsuz bir tekrara sürüklüyor. Görevlerden kazandığınız puanları teknoloji ağacındaki farklı nesne, tarif ve geliştirmeleri açmak için kullanabiliyorsunuz. Strateji kurma imkanı sunduğu için oyuncular tarafından artı puan alan teknoloji ağacı, öldüğünüzde sıfırlanmasıyla sınıfta kalıyor. Ayrıca oyundaki görev çeşitliliği de oldukça az; ya bir hedefi öldürmeniz ya da bir yere gitmeniz gerekiyor. Bu iki kategorinin dışında kalan görevler neredeyse yok. Bu da tekrar hissini iyice arttırıyor.
Teknik Aksaklıklar
ICARUS benzeri oyunların piyasaya önce erken erişimle çıkarıldığını ve geliştirmelerin oyuncu geri bildirimlerine göre devam ettiğini sık sık görüyoruz. Oyunun yaratıcısı Dean Hall ise ICARUS’u bitmiş olarak, erken erişimsiz şekilde piyasaya sürdü.
Fakat ICARUS oyuncuya bitmiş bir oyun hissi vermiyor. Oyunda çok sayıda bug, tasarım hatası, ara yüz ve kontrol sıkıntıları gibi problemlere rastlamak mümkün. Bu da oyuncunun kalitesiz bir deneyime sahip olmasına neden oluyor. Oyunun tamamlanmış şekilde piyasaya çıkacağına dair yaratılan heyecanın karşılığını almak neredeyse imkansız.
Sonuç Olarak
Ne yazık ki ICARUS kendi kendine yarattığı beklentileri karşılamakta zorlanan bir oyun olarak karşımıza çıktı. Oyun kimi zaman tekrara düştüğü ve sıkıcılaştığı için oyuncu kaybederken diğer zamanlarda da teknik hataları ve performans sorunlarıyla hayal kırıklığına uğratıyor. Öte yandan çok beklenti içinde olmadan, görsel kalitesi yüksek bir keşif oyunu olarak oynamak isterseniz ICARUS aradığınız oyun olabilir. Son zamanlarda çıkan alternatif hayatta kalma oyunları arasında ICARUS’a bir şans verilebilir.