Iron Harvest İnceleme
Yine de, stratejik düşünme gerektiren bu tarz yapımların alıcısı da yok değil oyuncu evreninde. Aynı zamanda sistem dostu olan bu tür oyunlar kütüphanelerimize her daim konuk olmuş; olmaya da devam edecektir. Gelelim bugünkü içeriğimize. King Art Games geliştiriciliğinde, Deep Silver yayıncılığında, 30 Ağustos 2020 tarihinde oyuncu ahalisinin beğenisine sunulan, gerçek zamanlı strateji oyunu Iron Harvest inceleme başlıyor.
- Kaliteli görsellik
- Teknik açıdan oldukça başarılı mekanikler
- İlgi çekici tema
- Güncelleme desteği zayıf
- Harita yapısı karışık ve de kullanışlı değil
Oyun Hikayesi
Takribi olarak 1. Dünya savaşı sonrası döneme denk gelen alternatif bir evrende hayat bulan yapımın kahramanı Anna Kos, savaşta kız kardeşini kaybetmiş ve babasıyla baş başa kalmış genç bir kız. Yaşadıkları ülke olan Polonya Rus birlikler tarafından işgal edilmiştir.
Ama bu işgal sıradan bir savaş gerçeği değildir. Rus hükümeti adına araştırma yapan bilim adamları çok özel bir adamın peşindedir aslında. Askeri cihazları frekansıyla oynayarak devre dışı bırakabilen protez bir kolu olan bu adamın Polonya topraklarındaki bir köyde ikamet ettiğini öğrenirler ve kahramanımız Anna da bu köyde yaşamaktadır.
Anna, köyünü düşmanlardan kurtarmak ve bir şekilde bu olaylarla ilişkisi olan ve öldürülen babasının intikamını almak için yerel bir direniş ordusu kurar.
Polonya, Saksonya ve Rus ordularından oluşan olaylar üçgenindeki macera oyuncuya güzel bir dille aktarılır yapımın hikayesinde.
Detaylar
Iron Harvest, oyun dünyasında örneği pek de fazla olmayan “RTS” yani Gerçek Zamanlı Strateji türünün en sağlam temsilcilerindendir.
Biraz RTS’den bahsetmek gerekirse; oyuncuların yapacakları veya gerçekleştirecekleri hamleleri, bir tur esasına dayanmadan direk gerçekleştirmeleri üzerinde kurulan oyun mekaniğidir.
İki boyutlu ve üstten görünümlü bir tecrübe sunuyor Iron Harvest. Ama iki boyutlu grafikler sizi yanıltmasın yapım buna rağmen çok güzel gözüküyor.
Iron Harvest’in türdaşlarından ayrılan ve çoğu büyük oyunda bile olmayan en önemli özelliği de yapım içinde gerçekleşen parçalanma fiziğidir.
Bir savaş oyunu oynuyorsanız, en çok görmek istediğiniz şey yıkım ve talandır. Oyunda saldırıya uğrayan ve sizin saldırdığınız yapılar gerçeğe en yakın şekilde tahrip olup yıkılmaktadır.
AAA dediğimiz üst düzey ve yüksek bütçeli oyunlarda bile olmayan bu özelliğin başarılı bir şekilde Iron Harvest’e eklenebilmiş olması büyük bir başarı kıstasıdır bizce.
Iron Harvest, dönem itibariyle eski zamanlarda geçmesine rağmen fütüristik bir özelliği de sahiptir. Oyun içinde envai çeşit savaş robotu ve fazla sayıda gelecek temalı silah da bulunmakta.
Görsellik ve Atmosfer
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Iron Harvest, strateji türüne mensup oyunlara nazaran çok daha üst düzey bir görsellik sunuyor. Çevredeki mekanlar olsun, çevredeki robot ve araçlar olsun hepsi tasarımlarıyla gerçek hallerini aratmıyor.
Geçmiş dönem ve uzak gelecek teması iyi bir şekilde harmanlanıp oyuncu ahalisinin önüne serilmiş durumda Iron Harvest’te.
Iron Harvest Oynamaya Değer Mi?
Gerçek zamanlı strateji oyunu meraklısıyım hem de oynadığım oyunlar görsel anlamda başarılı olmalı diyen bir oyuncu iseniz geçmiş ve geleceği bir araya getiren ve sağlam bir hikaye deneyimi sunmayı başarabilen Iron Harvest’e mutlaka bir şans verin.