KartRider Drift İnceleme
Henüz test aşamasında olan oyun, 6 Aralık 2018’de ilk testini gerçekleştirmişti.
- Cross-play özelliği bulunuyor.
- Pay to win gibi bir durum yok.
- Geliştirilmiş grafikler ve ses efektleri.
- Global eşleşme ve özel maç sistemleri.
- Detaylı bilgi ekranları.
- Yeni ve eski oyuncular arasında 15 yıllık deneyim farkı var.
- Sürüş hissinde büyük bir iyileştirme yapılmamış.
Gelişmiş Grafikler ve Yeni Modlar
KartRider: Drift’i oynarken ilk fark ettiğim şey basitliği oldu. Kurulumundan oyunun başlamasına kadar karışıklık adına kırıntı bile görmüyorsunuz. Bu da oyunun tadını çıkarmanızı sağlıyor. Nexon’ın geliştirici ekibi, KartRider: Drift’i ikinci oyun olarak çıkaracaklarını söylemişti. Dediklerini gerçekleştirmişe benziyorlar.
İlk oyun ile karşılaştırdığımızda göze çarpan ilk şey gelişmiş grafikler oluyor. Unreal Engine 4 ile geliştirilen 3D grafikler, orijinal oyunun karakteristiklerine zarar vermemiş. Çok bir fark hissedilmiyor, aksine alışkın olduğumuz bir oyun gibi adeta. Aynı zamanda oyunun canlılığı da artmış gözüküyor. Üstelik yeni ve eski oyuncuların hepsi bu durumdan memnun.
Oyun Hız Yarışı ve Item Yarışı olarak iki moddan oluşuyor. Ancak bunları iki kişilik takımlar halinde oynayabileceğiniz bir mod da eklenmiş. Tekli, ikili ve dörtlü oyunlar arasından birini seçebiliyorsunuz.
KartRider: Drift’teki eşleşme sisteminden oldukça memnunum açıkçası. Lobide istediğiniz modu seçerseniz birileriyle eşleşmeniz 30 saniye ile 1 dakika civarı sürüyor. İlk oyunda böyle değildi. Normalde sadece bir oda kurduğunuzda içeridekiler hazır derse oyunu başlatabildiğiniz özel maç sistemi vardı. KartRider: Drift’te ise hem eşleşme, hem de özel maç sistemi bulunuyor. Lobiye arkadaşınızı davet edip oyunu başlatabiliyorsunuz.
Haritaya ilk oyundan çok fazla şey taşınmış ama küçük detaylarda değişiklikler yapılmış. Buz, Orman ve Mezarlık gibi ilk oyunda bulunan bazı haritalar bu oyuna da eklenmiş. Bu sayede ilk oyunu oynayan oyuncular, yeni oyundan alışkın oldukları şeylerin daha gelişmiş versiyonlarını oynayabiliyorlar.
Cross-Play: Yeni Kullanıcılar İçin Dezavantaj
KartRider: Drift’in en önemli özelliği olan cross-play’i de deneyimleme şansım oldu. Xbox oyuncuları ile bilgisayar oyuncuları ile birlikte birkaç el oynadık. Eşleşme tamamlandığında yarışa katılan oyuncuların kullanıcı adları ve platformları ekranda gösteriliyor.
Test sürecinde ağırlıklı olarak bilgisayar oyuncuları ile karşılaştım. Xbox kullanıcılarının çok olduğu batı pazarında KartRider, Kore’de olduğu kadar popüler olmadığı için oldukça normal karşılanması gereken bir durum. Kullanıcı adlarına baktığımda, çoğu Xbox kullanıcısının başka ülkelerden olduğunu fark ettim.
Cross-play özelliğini farklı platformlarda karşılaştırırken objektif kalmak oldukça zordu. Bilgisayar oyuncuları genelde listenin üstlerinde yer alıyordu. Ancak hem bilgisayardan oynayanların oranı diğerlerine göre yüksek, hem de farklı ülkelerdeki insanlar farklı beceri seviyelerine sahip. Fakat KartRider’ın geliştirici ekibi, bilgisayarda kullanılan tüm teknolojilerin konsollarda da kullanılabileceğini doğruladı. Bu yüzden gelecek gelişmeleri iyi takip etmek gerekiyor.
Global eşleşme sistemine rağmen sunucu gecikmesi pek hissedilmiyor. İlk testte kullanıcıların hangi ülkeden oldukları belirtilmiyordu. Böyle bir özellik eklenirse kullanıcılar arasındaki rekabet artacağı için oyun daha da eğlenceli olacaktır.
Küçük Sihirli Dokunuşlar
Her elin sonunda, yarıştaki başarınızı size daha detaylı gösteren bir ekran geliyor. Kaçıncı olduğunuz, diğerleri kaç kere geçtiğiniz, kaza sayınız, boost kullanımı, drift sayısı, anlık boost vb. detayları inceleyebiliyorsunuz.
Aracınızın gövdesi Hız ve Item olarak ikiye ayrılıyor. Araç gövdesinin her bir yanını kişiselleştirebiliyorsunuz. Ayrıca pay-to-win (belirli bir ücret ödeyerek ücret ödemeyen diğer oyunculardan üstün olma durumu) gibi bir durum da yok.
KartRider geliştirici ekibi, ilk testin amacının “sürüş hissi” olduğunu söylemişti. Sürüş hissi ilk oyundakiyle neredeyse aynıydı. Kontroller ve ilk oyundaki drift tekniklerinin çoğu da aynıydı. Drift ve booster sesinin de ilk oyundan bir farkı yoktu. Ancak kaza sırasında karakterin acı çektiğini belirten seslerin eklenmesi gibi minik değişiklikler yapılmış.
Oynamaya Değer Mi?
Oyun genel olarak stabildi. Ancak beni endişelendiren sorunlar da bulunmuyor değil. KartRider: Drift, orijinalinden farklı olarak cross-play ve global eşleşme seçeneklerini sunuyor. Fakat 15 yıl boyunca Kore ve diğer asya ülkelerinde hizmet veren KartRider’ın oyuncuları kendilerini bu süreçte fazlasıyla geliştirdiler. Test sürecinde de bu sorun kanıtlanmış oldu. Düşük seviyedeki oyuncular için olan eşleşmede bile çoğu oyuncunun becerileri yüksek seviyedeydi. Nexon’ın yeni oyuncular kazanmak için karşısındaki bu duvarı yıkması gerekiyor.