Hesap Kitap Yapmanın Önemli Olduğu Oyunlar
Bu tür oyunlar yüksek derecede aksiyon içermese de insanda oldukça heyecan uyandırmakta. Yapabileceğiniz şeyler bir para yönetimine tabi olan oyunlar aslında daha öncesinde de bulunan oyunlara ekonomik faktörlerin eklenmesi sonucu oluşmuştur.
Euro Truck Simulator 2
İçerisinde ekonomik simülasyon bulunduran bir sürü farklı konu üzerine geliştirilmiş oyun bulunmaktadır. Bunların en başında yıllardır listenin zirvesinde yer alan Euro Truck Simulator 2 oyunu bulunmaktadır. Her ne kadar ilk bakışta bir tır sürme simülasyonu gibi gözükse de bu oyun aslında para kazanma amaçlı bir oyundur. Teslimatlar yaparak para kazandığınız bu oyunda kendi lojistik şirketinizi kurmaktasınız.
Yaptığınız teslimatlardan elde ettiğiniz gelirlerin yanı sıra bir de giderleriniz bulunmakta. Bu giderler oldukça gerçekçidir. Bu giderler arasında kullandığınız benzinden tutun trafikte kural ihlali yaptığınız cezalara kadar her detay bulunmaktadır. Eğer tasarruflu veya verimli bir şoför olmaz iseniz iflasın eşiğine gelebilirsiniz.
Dealer’s Life
Bir diğer ekonomi simülasyon oyunu olan Dealer’s Life da bir alım satım dükkanınız bulunmaktadır. Oyun başında basit bir dükkan olarak işe başlarken, oyunda aşama kaydettikçe yeni çalışanlar alacaksınız dükkanın sorunlarını çözmek için paralar harcayacaksınız. Oyundaki asıl amacınız alım satım yaparak dükkanınızı olabildiğince büyütmek.
Alım satım yaparken müşterilerinizle pazarlık yapacaksınız. Zaman zaman inatçı müşterileriniz gelecek ve teklifinizi beğenmeyip dükkanınızı terk edecekler. Ürününüz ise elinizde kalacak. Gelen müşterileri iyice gözlemleyip mantıklı pazarlıklar yaparak dükkanınızı bir dünya markası haline getirebileceğiniz bir oyun Dealer’s Life Simulator.
Cities Skylines
Bir de ekonomi simülasyonu oyunları arasında şehir kurma oyunları var. Bu oyunların en popüleri olan Cities Skylines oyununu oynarken kendinizi adeta şehrin belediye başkanı olarak hissedeceksiniz. Şehrin her türlü yardımına siz koşacaksınız. Gerekirse taşan lağımları onaracaksınız gerekirse yılın turizm şehrine aday bir şehir inşa edeceksiniz. Halkınızın memnuniyeti için politikalar belirleyeceksiniz bazense şehrinizde yaşayan insanları üzmeniz gerekecek. Tabii bunların hepsini bir bütçe ile yapacaksınız. Yeri geldiğinde kredi çekmeniz gerekecek. Şehrinizi ilçelere bölerek her ilçeye özgü politikalar belirlemeniz gerekecek.
Bir belediye başkanı olarak bol keseden harcama yapmak isteyeceksiniz. Ne de olsa onlar sizin vatandaşınız. Siz de onların mutluluğundan sorumlusunuz ama kesenin ağzını kaçırdığınız anda batmanız an meselesi olabilir. Paranızı harcarken iyice düşünün ve gereksiz yatırımlardan kaçınmanızı tavsiye ediyoruz. Doğru yatırımları yapmanız halinde çok mutlu bir mega kentin başkanı olabilirsiniz. Bunların hepsi sizlerin elinde. Ekonominizi yaşatın ki şehriniz yaşasın. Oyunun ana fikri çok hoşunuza gidecek. Bazen kendinizi hiç parayı umursamıyorken bulabilirsiniz ama unutmayın ki paranız biterse oyununuz da biter. Bu yüzden sağlam bir ekonomik denge ve tasarruf içine girmeniz gerekebilir. Bazen dişinizi sıkıp sabretmeniz gerekebilir rahatça oynamak için.
The Sims 4
Bir diğer oyunumuz ise hayat simülasyonu niteliğinde diyebileceğimiz The Sims 4. Oyunun asıl odağı hayat simülasyonu olsa da, tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi bu oyunda da paranın değeri büyük. MOTHERLODE yazmadan gerçekçi bir şekilde oynayan oyuncu arkadaşlar için hesap kitap yapmak büyük öneme sahip. Yediğiniz/içtiğiniz veya satın aldığınız her bir eşyanın hesabını yapmalı ve ailenizi ona göre finanse etmelisiniz. Yoksa yolunuz işssizlik, evsizlik, açlığa kadar gidebilir. Tabii bunlar da mutsuz bir aileye ve ayrılığa sebebiyet verebilir. Anlayacağınız o ki paranızın değerini iyi bilin. The Sims 4 dünyası bazen acımasız olabilir.