Lost Ark Zırhlar
Oyunda Armor olarak görecek olsak bile çok fazla oyundan bildiğimiz için yazı boyunca özel bir ad kullanmadığım sürece zırh olarak bahsedeceğim. Lost Ark zırhları farklı kategorilere sahip ve her zırhın kendi statları mevcut. Zırhlar yalnızca karakterin genel savunma yeteneklerini iyileştirmekle kalmıyor, görünüşleri ile karakterinize hava da katıyor.
Az önce de bahsettiğim gibi giyildikleri yuvalara özel kategorilere ayrılacak zırhlarımız için toplamda 5 adet kategori olacak. Bu yuvalar Head, Shoulders, Chest, Hands and Legs olarak karakterimizin vücudunun ana bölgeleri olacak. Zırhlar belirli sınıflara özel olarak da karşımıza çıkacaklar. Ancak her sınıf için benzer özelliklere sahip zırhlar bulabileceksiniz. Zırhlar çeşitli şekillerde elde edilebilecek. Bunlar; Düşmanlardan ve bosslardan düşen, Crafting yoluyla üretilen, Görevler, Dungenlar, Chaos Dungeonlar ve Raidler gibi diğer etkinliklerden elde edilen ödüller olarak karşımıza çıkıyor.
Zırh Parçaları
Her zırh parçasının koruma yeteneklerini daha da fazla etkileyecek olan ve sağladığı istatistikleri artıran belirli özellikleri var. Bunların en etkili olanları Rarity (nadirlik), Grade (derece) ve Item Level (seviye) olacak. Özellikle 50. seviyeye geldiğinizde en önemli nokta bu özellikler olacak. Şimdi bütün bunları tek tek inceleyeceğiz.
Zırh Rarity
Lost Ark zırhları, oyundaki çoğu ekipman ve iteme benzer şekilde bir ‘nadirlik’ derecesine sahip. Bu derece zırhın ne kadar güçlü olduğuyla yakından bağlantılı. Tahmin edebileceğiniz gibi bir zırh ne kadar nadirse, o kadar güçlü olur ve o kadar çok stat barındırır. Nadirlik seviyelerinin kolay anlaşılması için her derecenin kendine özgü bir rengi var. Bu da oyunda bulduğunuz veya kazandığınız zırhların güçlerini anlamayı oldukça kolaylaştırıyor. Nadirlik seviyeleri en azdan en yükseğe doğru şu şekilde; Common, Uncommon, Rare, Epic, Legendary ve Artifact.
Zırh Grade
Zırhın Grade’i (seviye), itemin ipucunun üst kısmında gördüğümüz renkli göstergeden anlaşılıyor. Her item 1’den 100’e kadar rastgele bir seviyeye sahip. Bu seviye zırhın etkisini arttırmaya yarıyor. Arttırabileceğiniz etkiler ise farklı kategorilere ayrılmış. Zırhlar için oluşturulmuş etki sınıfları şu şekilde; Physical Defense, Magical Defense ve Vitality. Yani bir zırh ne kadar yüksek seviyeye sahipse, bu etkilerden o kadar bonus elde edebiliyor. Seviye mekaniği Lost Ark için gerçekten çok önemli çünkü birbirine oldukça benzeyen farklı itemler arasından hangisini seçmeniz gerektiğini genellikle itemlerin seviyeleri belirleyecek. Oyunu oynadıkça bu sistemlere alışacak ve daha stratejik bir seviye sistemi kurmaya başlayacaksınız. Yine de söylemeden geçemeyiz, zırhlar için bu bonuslar silahlarda olduğu kadar kesinlikle olması gereken bonuslar olmayacaklar.
Zırh Item Level
Item Level dediğimiz şey oyunda karşınıza çıkan herhangi bir iteme atanmış olan sayısal değer. En basit açıklamasıyla eşyanın gücünün sayısal karşılığı da diyebiliriz. Item Level ne kadar yüksekse, eşyanın gücü de o kadar yükse oluyor. Üzerinizdeki zırhların Item Level’larının ortalaması alınarak, karakter seviyeniz belirleniyor. Karakter seviyesi oldukça önemli bir konsept çünkü bazı etkinliklere katılmak için belli bir ortalamanın üzerinde olmanız gerekiyor. Özellikle 50. seviye ve sonrasında zırhınızdaki bazı parçaların genel ortalamanın altında kalması sizin için sorun yaratabilir.
Zırh Geliştirme
Zırh parçalarının her biri, +20’ye kadar birkaç kez yükseltilebilir olacak. Her yükseltme, zırhın Item Level değerini ve böylece Physical Defense, Magical Defense, Vitality ve Class Main Stat gibi temel etkilerini biraz yükseltecek. Diğer oyunlardaki geliştirme süreçlerine hakimseniz Lost Ark’ın geliştirme mekaniklerini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Oyunda geliştirme yaparken belli bir başarı oranı da mevcut. Bir geliştirmenin seviyesine ve başarısına göre maliyeti farklılık gösteriyor. Bu açıdan süreç gerçeğe oldukça yakın hissettiriyor. Başta kafa karıştırabilen bu sistemin avantajları da mevcut, çünkü önceden geliştirdiğiniz zırh parçalarıyla işiniz bittiğinde onları geri dönüştürebiliyorsunuz.
Zırh Yükseltme Süreci
Zırh yükseltme büyük şehirlerde bulunan Upgrading Craftsman NPC’ler aracılığıyla yapılacak. Bu karakterler haritanızda çekiç sembolüyle işaretlenmiş. Ustanın yanına gidip diyalog başlattıktan sonra, altta yer alan Upgrade seçeneğine tıklayarak geliştirmeleri başlatabilirsiniz. Bu menüden iki adımda kolayca yükseltme yapabilirsiniz.
Adım 1: Treatment
Zırhınızın seviyesini artırmadan önce zırhınızı iyileştirmelisiniz. Yani seviye arttırmak için her zırhın sahip olduğu Treatment XP çubuğunun ful olması gerekiyor. Bu çubuğu fullemek için yükseltme paneline girmeniz gerekiyor. Treatment düğmesine tıklayarak Fragmentlar’a ulaşabilirsiniz. Bu fragmentler Chaos Dungeons, Daily ve Weekly aktiviteler gibi çeşitli kaynaklardan elde edilecekler. Farklı seviyedeki zırhlar Treatment için farklı Fragmentler gerektiriyor. Örneğin Tier 1 içeriği için Fragments of Harmony kullanmanız ve biraz da gümüş harcamanız gerekiyor. Zırh parçası tedavi edildikten ve Treatment XP çubuğu fullendikten sonra işleminize devam edebilir ve seviyesini yükseltebilirsiniz. Bu adımı her yükseltme için bir kez yapmak zorundasınız. Ancak yükseltmede bir sıkıntı çıkarsa Treatment sürecini tekrarlamaya gerek olmadan farklı bir yükseltme yapmayı deneyebilirsiniz.
Adım 2: Upgrading
Zırh parçasını iyileştirdikten ve gerekli itemlere sahip olduktan sonra Upgrade tuşu aktif hale gelecek. Zırh yükseltmek için birincil malzeme olarak Guardian Stones’a ve ikincil malzeme olarak Leap Stones’a ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Aynı Fragmentlarde olduğu gibi, farklı seviyeler için farklı malzemelere ihtiyaç duyacaksınız. Yükseltmenin maaliyeti yükseltme aşamasına ve ekipmanınızın seviyesine göre farklılık gösteriyor. Örneğin daha düşük seviyedeki ekipmanların üzerinde ufak tefek yükseltmeler yapmak oldukça ucuza gelirken, ilerleyen seviyelerde ödemeniz gereken miktar giderek artıyor.
Upgrade tuşuna bastıktan sonra karşınıza bir Summary paneli çıkacak. Bu sayfa size yükseltmenizdeki başarı oranını yüzde şeklinde gösteriyor. İlk seviyelerde genellikle 100% başarı oranıyla giden yükseltmeleriniz, seviye atladıkça daha düşük yüzdeler vermeye başlayacak. Bu sizinle değil oyun mekaniğiyle ilgili bir durum çünkü yükseltme seviyesi ne kadar artarsa başarı şansı o kadar azalıyor. Başarı yüzdenizi maksimumda tutmak istiyorsanız, bunun için yapabileceğiniz birkaç şey var. Örneğin Catalyst isimli bir malzeme kullanarak yükseltme başarısını arttırabilirsiniz fakat her yükseltme başına kullanabileceğiniz belli bir Catalyst miktarı mevcut. Buna ek olarak Amplifier isimli bir malzeme şansınızı 100%’e çıkaracak ve yükseltmenizi birkaç seviye artıracaktır. Fakat bu iki malzeme oldukça nadir bulunuyor, o nedenle her yükseltmede bu yöntemlerden faydalanmanız pek mümkün olmayabilir. Başarılı bir yükseltmenin ardından, ekipmanların adının başında yer alan sayısal göstergenin değiştiğini görebilirsiniz.
Peki yükseltmeniz başarısız olursa ne oluyor? Zırhınızın hiçbir parçası yok olmuyor, düşmüyor veya dayanıklılığı azalmıyor. Tamamen aynı seviyede kalmaya devam ediyor. Başarısız bir yükseltmenin ardından yalnızca işlem için ödediğiniz kaynakları yitirmiş oluyorsunuz. Oyun başarı yüzdesindeki düşüşü ve başarısız yükseltmeleri telafi etmek için motive edici mekanikler kurmayı da ihmal etmemiş. Örneğin her başarısız yükseltmenizden sonra Summary sayfasında görebileceğiniz Craftsman’s Energy isimli bir bar dolacak. Bu bar tam kapasiteye ulaştığında, bir sonraki yüksetlmeniz 100% başarı ile gerçekleşecek. Ancak eğer bu enerji tamamen dolmadan o eşya da başarılı bir yükseltme gerçekleştirirseniz enerji sıfırlanacak. Denge çok güzel kurulmuş diyebilirim.
Ekipman Geri Dönüştürme
En basit tabiriyle ekipman geri dönüştürme, elinizde halihazırda var olan bir öğenin yükseltmelerini başka bir ekipmana aktarma işlemidir. Mesela, +15 seviyeye sahip bir silahınız varsa ve daha iyi seviyeye sahip bir silaha geçiş yaparsanız, yeni silahınızın etkisini arttırmak için zar zor geliştirdiğiniz yükseltmeleri korurken orijinal silahı yenisine geri dönüştürebilirsiniz. Bu yüzden genel olarak +15 bir ekipman yükseltmesi yaptıysanız statları sizi tatmin etmezse bile onu elinizde bulundurun ki daha nadir bir ekipman bulduğunuzda yükseltmeleri o ekipmana aktarabilin. Bu yöntem oyuncunun hem kaynaklarını korumasını hem de zaman tasarrufu yapmasını sağlıyor. Ayrıca geri dönüştürmek mekanikleri oldukça kolay. Geliştirmelerde olduğu gibi Craftsmen NPC’lere giderek geri dönüşüm yapabilirsiniz. Aynı menüye girdikten sonra Upgrade değil Recyle tuşuna tıklamalı ve transfer etmek istediğiniz ekipmanları seçerek geri dönüşüm işlemine başlamalısınız. Bu işlem için birkaç püf nokta var;
- Ekipmanları yalnızca aynı ekipman yuvasına uyan diğer ekipmanlara aktarabilirsiniz. Bu da şu anlama gelmekte Helmetlar sadece başka Helmetlara aktarılabilir.
- Grade’ler aktarılamaz. Yeni ekipman daha iyi bir Grade’e sahip olsa bile orijinal Grade’ini koruyacaktır.
- Tripod Effects başka bir ekipmana aktarılamaz. Bunun için oyununda başka bir mekanik mevcut.
- Geri dönüştürdüğünüz ekipman Treatment işleminden geçmişse aynı Treatment XP yine aktarılacaktır.
- Yükseltmelerin aksine başarı/başarısızlık oranı bu işlem için geçerli değildir. Yani geri dönüşüm işlemi garanti olarak gerçekleşir. Ancak bu işlemde belli bir maliyet karşılığında yapılacaktır.