MSI GEFORCE RTX 40 SUPER Serisi Ekran kartları NVIDIA Teknolojileri ile Daha Güçlü
NVIDIA, her sektörde inanılmaz atılımlara güç veren yapay zeka donanım ve yazılımına uzun yıllardır öncülük ediyor. İlk büyük yapay zeka algoritmalarımızdan biri olan NVIDIA DLSS, beş yıl önce tanıtıldı ve her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Her GeForce RTX GPU, içerisinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde yapay zeka destekli işlemlerde görülmemiş hızlara ulaşıyor.
İlk piyasaya sürülmesinden bu yana, DLSS'nin arkasındaki yapay zeka modelleri öğrenmeye devam ederek her geçen gün daha da iyi sonuçlara ve daha yüksek performansa ulaşmayı başarıyor.
Yeni bir yapay zeka modeli olan ışın oluşturma (ray reconstruction) teknolojisini içeren NVIDIA DLSS 3.5, tam ışın izleme içeren oyunlarda ve uygulamalardaki görsel kaliteyi artırıyor:
Cyberpunk 2077: Phantom Liberty'de DLSS 3.5 ve tam ışın izlemenin (path tracing) nasıl göründüğüne kendiniz bakın:
NDIVIA DLSS 3.5
Oyunlarda görüntü oluşturulurken öncelikli olarak ortamın geometrisi ve materyal bilgileri hesaplanır. Bu bilgiler, oyun dünyası içerisinde yer alan objelerin yer bilgilerini ve fiziksel özelliklerini barındırır. Işın izleme algoritması bu bilgiler doğrultusunda, oyuncunun bakış açısından yani kameradan belirli bir miktarda ışın göndererek, objelerin oyun dünyası içerisinde yer alan ışık kaynakları ile nasıl etkileşime gireceğini ve ortaya nasıl bir görüntü çıkacağını belirler. Kabaca ışın izlemenin çalışma modeli bu şekildedir ve ışığın fiziksel özelliklerini simüle etmek için tasarlandığından ötürü, geleneksel oyun teknolojilerine göre çok daha kaliteli ve gerçekçi görüntüler oluşturur.
Ancak monitörümüzde yer alan her piksel için ışın göndermek çok ciddi bir donanım yükü gerektirir. Üstelik burada işlem yükünü artıran şey sadece kaç adet ışın gönderildiği değil, ışınların etkileşime girdikleri yüzeylerden kaç defa sektiğidir. Gerçek dünyada ışınlar bütün enerjilerini kaybedene yüzeylerden yüzlerce defa sekebilir. Işınların gerçek dünyadaki hareketlerini birebir taklit ederek gerçek zamanlı olarak hesaplama yapma gücü en güçlü süper bilgisayarlarda bile bulunmamaktadır. Dolayısıyla ışın izleme esnasında sahneye, ışığın o sahnedeki etkisinin aydınlatma, yansımalar ve gölge oluşumu üzerinden bir örneklemi alınabilmesi için gerekenden çok daha az sayıda ışın gönderilir ve bu ışınların yüzeylerden sekme sayısı limitlenir.
Bütün bu işlemlerin sonunda, ortaya gürültülü (karlı televizyon ekranları aklınıza gelsin), bilgisi eksik olan, ancak son görüntünün nasıl olacağı konusunda bize yeterince bilgi sağlayan bir görüntü ortaya çıkar.
Bu karlı görüntüleri son haline getirmek için gürültü giderici (denoiser) dediğimiz algoritmalar kullanılır. Işık ve ses dijital olarak işlenirken çok fazla ortak özellik taşıdıklarından ötürü aliasing veya gürültü gibi terimler hem dijital ses hem de dijital görüntü işlemlerinde kullanılır. Yani gürültü deyince ses olarak düşünmeyin elbette, görüntüde oluşan bir ‘gürültü’ den bahsediyoruz.
Bu gürültü giderici algoritmaları iki farklı yol izleyebilir. Bunlardan ilki, zamansal (temporal) olarak veri toplayarak görüntüde oluşan gürültünün birkaç kare sonucunda tam olarak çözümlenmesidir. İkinci yol ise uzamsal (spatial) olarak görüntüyü analiz edip birbirine yakın bölgelerde yer alan pikselleri birbirine karıştırmaktır.
Oyun yapımcıları bu iki yöntemi farklı şekillerde birleştirerek her bir görüntü tipi için (yansımalar, gölgeler ve genel aydınlatma) manuel olarak ayrı gürültü gidericiler oluştururlar. Bunun sonucunda hem ışın izlemenin işlem yükü artar, hem de oyun geliştiricilerinin iş yükü ciddi olarak artmış olur. Üstelik zamansal yöntem görüntüyü oyun akarken işlemeye devam ettiği için, ghosting adını verdiğimiz hayalet görüntüler veya istenmeyen efektler oluşabilir. Eğer Cyberpunk 2077’i DLSS 3.5 çıkmadan önce tam ışın izleme ile oynadıysanız, kamera her hareket ettiğinde, özellikle yüksek yansımalı yüzeylerdeki görüntünün çözümlenmesi için biraz zaman geçmesi gerektiğinin farkına varmışsınızdır.
Işın izleme işlemi upscaling denilen yukarı yükseltme adımıyla son bulur. Bu adımda, düşük çözünürlükte hesaplanmış olan ışın izlemeli efektler daha yüksek çözünürlüğe yükseltilir. Ancak gürültü gidericiler, yüksek frekanslı bilgi dediğimiz, ışın izlemenin en iyi yaptığı şey olan görüntüdeki ince detayların kaybına yol açtığından ötürü, upscaling işlemi istenenden daha az detayla gerçekleşir ve ortaya daha düşük kaliteli bir görüntü çıkar.
Tam olarak da uzun uzun anlattığımız bu işleme çözüm olarak geliştirilen DLSS 3.5 ve ışın oluşturma, manuel olarak ayarlanan gürültü giderici algoritmalarını DLSS 3'e göre 5 kat daha fazla veriyle eğitilmiş bir yapay zeka modeliyle değiştiriyor. DLSS 3.5, farklı ışın izlemeli efektleri tanıyarak zamansal (temporal) ve uzamsal (spatial) verileri kullanma konusunda daha akıllı kararlar verir ve üstün görüntü kalitesi için yüksek frekanslı bilgileri korur.
Aşağıdaki görüntüde manuel gürültü gidericiler ile DLSS 3.5’in ışın oluşturmasını kıyaslayalım. Sol taraftaki görüntüyü dikkatli bir şekilde incelediğimizde eski tip gürültü gidercinin görüntüyü zamansal olarak çözümlemesi sonucu eski karelerden arta kalan yanlış ışık bilgisinin arabanın farının hatalı görünmesine yol açtığını farkedebiliyoruz. Sağ tarafta ise ışın oluşturmanın ışığı doğru bir şekilde hesaplaması sonucu, arabanın farı gerçekte olması gerektiği gibi gözüküyor.
Bir diğer örnek ise, Night City’de yer alan sayısız reklam panoları yansımalarının ışın oluşturma sayesinde çok daha detaylı bir şekilde görüntülenebiliyor olması. Aşağıda yer alan DLSS kapalı (sol kare) ve DLSS 3.5/ışın oluşturma açık (sağ kare) karşılaştırmasında bu fark çok net bir şekilde gözümüze çarpıyor.
Tabi, DLSS 3.5’in uygulama alanları oyunlarla sınırlı kalmıyor. Işın izlemenin gerçek zamanlı olarak çok yoğun olarak kullanıldığı bir başka alan ise üç boyutlu tasarım programları. Özellikle mimarlar ve tasarımcılar tarafından sıklıkla kullanılan D5 Render uygulamasının DLSS 3.5 sayesinde görüntüyü çok daha kaliteli bir şekilde nasıl çözümlediğini aşağıdaki örnekte görebilirsiniz.
Üstelik DLSS 3.5 sadece görüntü kalitesini artırmakla kalmıyor, her sahnede ayrı ışın izleme efektleri için kullanılan birden fazla gürültü giderici algoritmasını, tek bir yapay zeka destekli algoritmayla değiştirdiği için performansımızda da bir miktar artış sağlıyor.
NVIDIA ışın oluşturma ve DLSS 3.5 ile oyuncular tarafından artık vazgeçilmez olarak kabul edilen yapay zeka temelli görüntü geliştirme teknolojisini bir adım öteye taşıdı. Aşağıdaki ekran görüntüsü, DLSS’nin yıllar içerisinde ne kadar geliştiğinin ve hangi farklı teknolojileri bünyesine kattığının çok iyi bir özeti.
MSI RTX 40 Super Serisi Ekran Kartları ile Maksimum Performans
MSI 4070, 4070 Ti ve 4080 Super Serisi ekran kartları ile performansı bir üst seviyeye taşıyor. Ventus, Gaming Slim, Expert ve Suprim serisi farklı seçeneklere sahip MSI RTX 40 Super serisinde, farklı sistemlere ve farklı bütçelere uygun seçenekler bulmak mümkün. Eşsiz tasarımlara, yüksek performansa ve güçlü soğutmaya sahip ekran kartlarına gelin birlikte bakalım.
MSI Expert Serisi
GeForce RTX™ 4070 Ti SUPER ve GeForce RTX™ 4080 SUPER olmak üzere 2 farklı seçenekle gelen Expert serisi grafik kartları mükemmel olmak için tasarlandı. İtme-çekme hava akışı sistemi, GPU soğutmasını geliştirmek için dahili ısıyı grafik kartından uzağa, dışına yönlendirir. Alüminyum alaşımlı kasa, dayanıklılık ve stabilite sağlarken birinci sınıf grafik kartı tasarımını vurgulayan zarif bir görünüm kazandırır.
MSI Suprim Serisi
Onlarca yıllık MSI grafik kartı ustalığının bir kutlaması olan SUPRIM, prestij uyandıran niteliklerle tasarlandı. Yüksek kaliteli malzemeler ve yapı, noktaların, çizgilerin ve düzlemlerin geometrisiyle vurgulanır. Bu eşsiz tasarıma sahip ekran kartları MSI’ın en güçlü soğutma sistemi ile donatılmıştır. Sahip olduğu üstün soğutma sistemi sayesinde pasif soğutma gücü o kadar yüksektir ki ekran kartının sıcaklığı belirli bir derecenin üzerine çıkmadan fanlar çalışmaz ve sessizliğin tadını çıkarırsınız.
MSI Gaming Serisi
MSI Gaming Serisinin yeni modelleri olan Gaming Slim ve Gaming X Slim, Gaming Serisinin soğutma gücünden ve performansından ödün vermeden inceltilmiş ve hafifletilmiş halleridir. Bu sayede daha kompakt kasalar için daha uygun hale gelen bu ekran kartları, aynı zamanda ekran kartının zaman içerisinde yaşayabileceği sarma problemlerinin de büyük oranda önüne geçer. GeForce RTX™ 4060 Ti’dan GeForce RTX™ 4090’a kadar olan tüm NVIDIA ekran kartı ailesi Gaming Serisi ekran kartları içerisinde yer almaktadır.