Oynaması Rahatlatıcı Oyunlar
No Man's Sky
No Man’s Sky duyurulduğunda oyuncular arasında büyük bir heyecana sebep olmuştu. Oyunun vaad ettiği şeyler birçok oyuncu için ‘keşfetme’ olayını bambaşka seviyeye taşıyordu fakat çıkış yaptığı 2016 yılında vaad ettiği şeyleri yerine getiremediği için ağır eleştirilere maruz kalmış ve çıkışından sonra havası sönen diğer oyunlar arasında görülmeye başlanmıştı.
Bu oyun bu kadar kötüyse neden öneriyorsunuz diyebilirsiniz fakat No Man’s Sky’ın geliştiricileri ağır eleştirilerden sonra pes etmedi ve oyunu söz verdikleri hale getirmek için 2016’dan bu yana sürekli güncellemeler ve ücretsiz genişleme paketleri yayınlayarak oyunu geliştirdiler. 2020’de yayınlanan ‘Beyond’ isimli genişleme pakedi ile oyun vaat edilen seviyeye daha da yaklaşmış diyebiliriz.
18 kentilyon gezegenin olduğu No Man’s Sky’da bilim kurgu havasını sonuna kadar hissederek uzay geminizle hiper atlayışlar yapıp gezegenleri keşfetmek oyunun son güncellemesi ile artık daha da zevkli hale gelmiş. Oyunda ‘base’ kurma da olduğu için özellikle çok oyunculu mod ile arkadaşlarınızla keyifli ve rahatlatıcı vakitler geçirebilirsiniz. Oyunlarda keşif yapmayı seviyorsanız ve patırtı gürültü barındıran aksiyon dolu oyunlardan sıkıldıysanız No Man’s Sky uzay temasıyla sizin için çok iyi bir alternatif olabilir.
Journey
İlk başta Playstation platformuna özel olarak çıkan Journey, PC platformuna da geldiğinde birçok insanı heyecanlandırmıştı çünkü Journey tasarımı, müzikleri ve oyuncularda yarattığı duygu ile birçok insanın dikkatini çekmişti fakat tek platformda olması PC oyuncularını biraz üzmüştü. Journey, adından da anlaşılacağı gibi bir yolculuk hikayesi.
Yüzünü göremediğimiz, cübbe giyen bir karakteri yönetiyoruz. Oyunda uzaklarda gördüğümüz dağ dışında hiçbir şeyin olmadığı bir çölün ortasında başlıyoruz. Hedefimiz o dağa ulaşmak. Basit gibi duran bu hedef oyunun içeriği ve müzikleri çok farklı bir hal alıyor ve kelimenin tam anlamı ile bir stres savar haline dönüşüyor.
Journey, platform öğelerine sahip bir oyun fakat platform deyince hemen zor mu acaba diye düşünmeyin çünkü eğlencenizi bozmaya ya da sizi sinir etmeye çalışan tarzda platform öğeleri bu oyunda mevcut değil. Oynanışı çeşitlendiren şeyler ise karakterimizin bir enerji barı var ve ilerlemek için kullandığımız zıplama ya da süzülme mekanikleri bu enerji barımızı azaltıyor. Oyunun en zevkli kısımlarından biri ise müziğin oyunun bir mekaniği haline gelmesi olmuş. Belirli yerlerde şarkı söyleyerek enerji barımızı doldurabiliyoruz. Oyun bunlarla da kalmıyor ve yolcuğunuza ortak olacak diğer oyuncularla da sizi karşılaştırıyor ve yolculuğunuza ortak ediyor. Müziğin ve sanat tasarımının ne denli etkili olabileceğini gösteren Journey, günün stresini atmak isteyenler için önerebileceğimiz oyunların başında geliyor.
Stardew Valley
Kalabalık şehir hayatından sıkılanlar, köyüne döndüğünde huzurlu hissedenler ya da çiftlik hayali ile yaşayanlar, Stardew Valley tam sizlik bir oyun. Aslında sadece bu duyguları yaşayanlar değil, rahatlamak ve biraz da kafa dinlemek isteyen herkesin oynayabileceği bir oyun Stardew Valley. Size miras kalan bir çiftliği yönettiğiniz Stardew Valley oyununda yüzlerce saatinizi farkına varmadan gömebilirsiniz. Ayrıca Stardew Valley, hem bu kadar saat oynayıp hem de hiç sinirlenmeyeceğiniz tek oyun olabilir.
Stardew Valley, çiftlik simülasyonu ile RPG öğelerinin çok tatlı bir şekilde birleştiği bir oyun. Oyuna başlarken kendi avantaj ve dezavantajlarına sahip farklı haritalar arasında seçim yapabiliyorsunuz. Haritanızı seçtikten sonra Pelikan Kasabası’ndaki çiftliğinizde oyuna başlıyorsunuz. Ufak bir çiftlik olarak oyuna başlayıp gittikçe çiftliğiniz büyütüyorsunuz. Tabii bu köyde yalnız değiliz. İşte bu noktada oyuna güzelce yedirilmiş olan RPG öğelerini görüyoruz. Çiftliğimizi büyütürken elbette diğer karakterler ile etkileşime geçiyoruz. Oyunda istersek diğer karakterler ile evlenebiliyoruz ve tam anlamıyla bir hayat kurabiliyoruz Stardew Valley’de. Balık tutabileceğiniz, hayvancılık yapabileceğiniz hatta yeri geldiğinde madenci bile olabileceğiniz Stardew Valley uygun fiyatı ve yüzlerce saat oynanma potansiyeli ile tam bir terapi gibi geliyor insana.
Firewatch
Henry isminde bir karakteri canlandırdığımız bu oyunda kısa ama bir o kadar da duygusal bir hikayeye tanıklık ediyoruz. Henry'nin eşi ile yaşadığı problemleri ve kendisinin hissettiği duyguları iliklerimize kadar hissediyor ve kendimizi ormanda inzivaya çekilmiş bir halde buluyoruz. Burada hem kendi iç dünyamızı hem de tamamen yabancı olduğumuz vahşi bir dünyayı keşfediyoruz. Bu keşifte, Delilah adında sürekli ulaşabileceğimiz şefimiz de bize eşlik ediyor.
Doğa ile iç içe olup rahatlamak isteyenler, ara sıra duygulanıp boşluğa dalmak isteyenler için harika bir oyun Firewatch.
Flower
Video oyunları bir sanat eseri midir sorusu uzun süredir tartışılan bir konu. Video oyunlarının sanat eseri olarak görülmesi şu an için pek mümkün görünmese de video oyunlarının sanatın birçok dalından faydalandığı da aşikar. Fakat bazı oyunlar var ki üzerine düşünüldüğünde sanat eseri gibi görülebilir. Flower’da o oyunlardan bir tanesi. İnsanda uyandırdığı pozitif ve edebi duygular ile bazı oyuncularda ‘sanat oyun içindir’ duygusunu bile yaşatabilir. Aslında bu da oyunun tasarımcısı Jenova Chen’in istediği bir şey. Klasik oyunların oyuncularda uyandıracağı duyguların çok sınırlı olduğunu söyleyen Chen bu fikirle Flower oyunun şu anki halini tetikledi diyebiliriz.
Thatgamecompany tarafından geliştirilen oyun eğlenceli bir oyun olmaktan ziyade insanın ruhani tarafına hitap eden, oyuncularda klasik oyunların aksine farklı duygular doğurmayı amaçlayan bir oyun. Rüzgarı kontrol ettiğimiz oyunda, herhangi bir diyalog ya da yazılı anlatım bulunmuyor. Bu da oyunun tamamen bizim duygularımıza hitap etmesine yardımcı olmuş. Görsel betimlemeleri ve müzikleriyle oyuncuları ruhani bir yolculuğa çıkarabilecek Flower, uygun fiyatı ile evde terapi görevini üstlenmeye hazır gibi görünüyor.
Abzû
Su altını huzurlu bulan, stres ve sinirden arınmak için dalış yapan insanlar etrafınızda vardır. Abzû, bu duyguların dijital versiyonunu sunan bir oyun. Koca bir okyanus ve keşfedilecek birçok şey. Abzû, koca okyanusta keşif yaptığımız ve keşfederken müzikleri ve çevre tasarımıyla bizi büyüleyen bir oyun. Su altı efektleri ve müziklerin uyumu oyunu muhteşem kılan detaylardan bir tanesi. Diğer bir detay ise aslında su altı dünyasının kendisi.
Farklı canlılar ve mekanlar arasında keşfe çıkmak adeta bir huzura yolculuk gibi. Oyunda aslında yaptığımız tek şey yüzmek. Tabii boş boş yüzmüyoruz. Abzû, içerisinde birçok bulmaca barındırıyor ve bu bulmacalar ile oyunda ilerliyoruz. Oyunlardaki bulmacaların genelde oyunu biraz zorlaştırmak, farklı bir mekanik kazandırmak gibi amaçları vardır ve bu tür bulmacalar bazı oyuncular tarafından sinir bozucu olarak görülüyor ve oyunun keyfini kaçırabiliyor. Eğer siz de o tür oyunculardansanız aklınızda hiç soru işareti kalmasın çünkü Abzû’de öyle bir durum yok.
Oyunun efektleri ve müzikleri ile keşfettiğiniz su altında, bulmacalar birçok oyunun aksine sinir bozucu ya da zorlayıcı olmaktan çıkmış durumda. En azından oyunun müzikleri ve çevre tasarımı böyle düşünmenize izin vermiyor. Üstü kapalı bir hikaye anlatımına sahip olan Abzû, uygun fiyatı ve bize sunduğu farklı deneyim ile sizleri bekliyor.
Bonus: Oynaması rahatlatıcı oyunlar ile dinlemesi rahatlatıcı müzikler iyi gitmez mi?