Sabrı Zorlayan Aşırı Zor Oyunlar
Dark Souls Serisi
Souls oyunlarının baş tacı olan Dark Souls serisi oyunları bir meydan okuma olarak görenlerin mutlaka oynamak isteyeceği bir oyun. From Software tarafından geliştirilen Dark Souls serisi içerisinde bir zorluk seçeneği barındırmıyor.
Seri, çeşitliliği yüksek olan sinir bozucu düşmanlar ve defalarca öleceğiniz bosslar ile dolu. Serinin kendine has mekaniklerinde gittikçe ustalaşarak bu düşmanlarla dövüşmek bazıları için çok zevkli olsa da birçok oyuncu için Dark Souls oyunları ilk boss’a gelmeden bırakılan oyunlar.
Oyunu en zor kılan nokta ise hata affetmemesi. Hataları en aza indirmede işinize en çok yarayacak şey ise bilgi. Dark Souls oyunlarını oynarken düşmanınızın zayıf ve güçlü yönlerini, dövüş mekaniklerini araştırarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Kimilerine göre çocuk oyuncağı olan oyun serisi, birçokları için kanserlik oyunlar listesinin başında geliyor.
Super Meat Boy
Eskilerin zorlayıcı Mario oyunlarını sevenler için Super Meat Boy mutlaka oynanması gereken bir oyun. Saf bir platform oyunu olan Super Meat Boy’da amacımız diğer klasik platform oyunları gibi bir noktadan diğer noktaya ulaşmak.
Bunu gerçekleştirebilmemiz için oyun bize iki mekanik sunmuş durumda: koşmak ve zıplamak. Bu iki mekanik ile oyun ne kadar zorlaşabilir diye düşünebilirsiniz fakat yapımcılar bize zor bir oyun sunmak için epeyce uğraşıp bizi kanser edecek bölüm tasarımları oluşturarak Super Meat Boy oyununu zorluk açısından başka bir seviyeye çıkarmışlar.
Cuphead
Cuphead, 1930’lu yılların çizimleri ve animasyon yapısı ile şirin, rahatlatıcı bir çizgi film oyunu gibi gözükebilir fakat bu durumunun sizi yanıltmasına izin vermeyin. Cup Head, ya bu oyundan zor bir oyunda olamaz dediğiniz anda başınızın belası olabilir. Sanki eski teknikler ile çizilmiş gibi duran görsellere sahip Cuphead, 2D platform oyunu olarak karşımıza çıkıyor.
Cuphead, bir hikayeye de sahip. Oyunda ilerledikçe yeni haritalar açıyor ve daha da zor düşmanlar ile karşılaşıyoruz. Oyun, birbirinden zor boss dövüşlerine sahip. Cup Head için kısaca hem platform oyunlarının zorluğunu hem de “souls-like” türünde oyunların boss dövüşü zorluğunu birleştirerek karşımıza farklı bir seviyede zorluk sunan bir oyun diyebiliriz. Uygun fiyatı ile ulaşılabilir olan Cup Head, sizi zorlayacak olsa da farklı bir oyun deneyimi sunabilir.
Getting Over It with Bennet Foddy
Getting Over It, listemizdeki diğer oyunlardan çok farlı bir zorluk sunuyor. Oyunun sunduğu zorluk, diğerlerinden daha zor ya da kolay olması açısından farklı değil ama. Dark Souls serisi için hata affetmeyen bir oyun demiştik. Hata affetmeme durumu, zor olan tüm oyunların temel bir özelliği aslında. Getting Over It oyununda koca bir kazanın içinde oturan ve elinde balyoz bulunan bir adamı kontrol ediyoruz.
Oyunda amacımız klasik bir şekilde haritanın sonuna ulaşmak. Karakterin elindeki balyoz ile bir yerlerden destek alarak tırmandığınız bu oyunda yaptığınız her hamleyi iyice ölçüp biçmeniz gerekecek çünkü tek bir hatada tüm ilerlemenizi ya da ilerlemenizin büyük bir bölümünü kaybetme ihtimaliniz çok yüksek. Oyun da işte tam bu noktada hata affetmeme olayını farklı bir seviyeye çıkararak listedeki diğer oyunlardan sıyrılan bir zorluk sunuyor. Zorluğundaki absürtlüğünü karakter ve harita tasarımıyla da devam ettiren Getting Overt It, tam da dertsiz başına dert açmak isteyenler için bir oyun.
Sekiro: Shadows Die Twice
Yine bir From Software oyunu ile devam ediyoruz. Firma tarafından yapılan bir diğer souls oyunu olan Sekiro, Dark Souls serisinin oyunlarıyla temel olarak aynı mekaniklere sahip olsa da birçok noktada bize farklı şeyler sunuyor.
Öncelikle Sekiro da bir souls temelli oyun. 'bonfire' gibi Dark Souls serisinde gördüğümüz birçok mekanik farklı isimlerle burada da mevcut. Sekiro ile Dark Souls serisini ayıran temel nokta ise Dark Souls serisi bir RPG oyunu iken Sekiro bir aksiyon macera oyunudur. Sekiro’da belirli bir karekter ile ilerliyoruz, yani Dark Souls serisindeki gibi çeşitli sınıflar ve özellikler yok bu oyunda. Dövüş mekanikleri de bu oyunların arasındaki -belki de en önemli- farklardan biri.
Dark Souls serisi daha hantal dövüş mekaniklerine sahip iken Sekiro akıcı ve hızlı dövüş mekanikleri ile oyuncuyu farklı bir havaya sokuyor. Hızlı dövüş mekaniklerinden dolayı Sekiro, refleks açısından oyuncuları daha da zorluyor. Özellikle Dark Souls serisinin aksine oyunun temel dövüş mekanizması “dodge” yani kaçmaktan ziyade “parry” yani savuşturmak üzerine kurulu olması bunun temel nedeni olarak görülebilir.
Birçok oyuncu tarafından Dark Souls serisinden daha zor olarak görülen Sekiro, From Software firmasının oyunlarında görmeye alışık olduğumuz farklı çeşitteki düşmanlar ve boss dövüşleri ile kendine has, akıcı ve hızlı mekanikleri birleştiğinde sizi çileden çıkartan bir oyun haline dönüşebilir. “Yok abi, Dark Souls oyunları beni kesmedi daha da kanser olmam lazım.” derseniz Sekiro: Shadows Die Twice tam size göre bir oyun.
ALTF4
Son oyunumuzu da adının hakkını gerçekten veren bir oyunla kapatalım. Autosavegame isimli oyunu geliştiren şirket, biz oyunculara gerçekten ALT+F4 çektirmeyi 'amaçlayan' bir oyun yapmak istemiş ve bu mesajı da direkt oyunun ismine yansıtmışlar. Temelinde bir platform oyunu olan ALTF4 oyununda, Souls oyunları esintisiyle tasarlanmış bir şövalye olarak oynuyoruz. Oyundaki her türlü engel, platform ve obje sizi öldürmek için oraya konulmuş adeta. Daha detaylı inceleme için aşağıdaki YouTube videomuza göz atabilirsiniz.
Bonus: Madem Hardcore oyunlar koleksiyonu yaptık, üzerine bir de Hardcore müzik koleksiyonu da yapalım dedik. Keyifli dinlemeler!