Mount & Blade II: Bannerlord İnceleme
Mart 2020 tarihinde Steam ve Epic Games Store platformlarında 150 Türk lirası etiketiyle satışa sunulan Bannerlord, ilk hafta çok iyi bir satış rakamı yakalayarak Türk oyuncuları gururlandırdı.
- Kendine has bir oynanış
- Çok iyi tasarlanmış bir çevre
- Şahane müzikler
- Tekrar oynanabilirlik
- Çeşitli çok oyunculu modlar
- Optimizasyon sorunları
- Can sıkıcı bug'lar.
Oyun iyi bir satış rakamı yakalasa da eleştirilere maruz kalmaktan da kaçamadı. Oyunun sekiz yıllık geliştirme sürecinin ardından erken erişim olarak çıkması bazı oyuncuların pek de hoşuna gitmedi. Erken erişimdeki bir oyunun fiyat etiketinin 150 lira olması da bir kısım tarafından fazla görüldü. Bu gibi durumların yanı sıra oyun içi sorunlar eleştirilerin en büyük kaynağı oldu.
Oyunun optimizasyon sıkıntıları orta ve düşük sisteme sahip oyuncular için epey bir sorun yarattı ve optimizasyon sıkıntılarının üstüne oyunda birçok ‘bug’ olması bazı oyuncuların oyunu ağır eleştirmesine sebep oldu. Bir Türk oyunu olduğu için bu tür sorunları görmezden gelip oyunu kabul eden de var gerçi. TaleWords oyunun çıkışından bu yana oyunu zenginleştirmek ve oyundaki teknik sorunları ortadan kaldırmak için sık sık güncelleme yayınlamakta.
Güncellemeler ile nispeten düzelen optimizasyon ve gittikçe artan oyun içi etmenler oyunu daha da oynanabilir kılıyor. Oyunun tam sürümünün ne zaman çıkacağı belli değil fakat sık sık gelen güncellemeler ile oyun daha da oynanabilir hale geliyor.
Bannerlord’un magazin dedikodusunu yaptık fakat nedir bu Bannerlord? Şimdi ona bir göz atalım.
GENEL HATLAR VE DETAYLAR
Oyun iyi bir satış rakamı yakalasa da eleştirilere maruz kalmaktan da kaçamadı. Oyunun sekiz yıllık geliştirme sürecinin ardından erken erişim olarak çıkması bazı oyuncuların pek de hoşuna gitmedi. Erken erişimdeki bir oyunun fiyat etiketinin 150 lira olması da bir kısım tarafından fazla görüldü. Bu gibi durumların yanı sıra oyun içi sorunlar eleştirilerin en büyük kaynağı oldu.
Bannerlord'un optimizasyon sıkıntıları orta ve düşük sisteme sahip oyuncular için epey bir sorun yarattı ve optimizasyon sıkıntılarının üstüne oyunda birçok ‘bug’ olması bazı oyuncuların oyunu ağır eleştirmesine sebep oldu. Bir Türk oyunu olduğu için bu tür sorunları görmezden gelip oyunu kabul eden de var gerçi. TaleWords oyunun çıkışından bu yana oyunu zenginleştirmek ve oyundaki teknik sorunları ortadan kaldırmak için sık sık güncelleme yayınlamakta. Güncellemeler ile nispeten düzelen optimizasyon ve gittikçe artan oyun içi etmenler oyunu daha da oynanabilir kılıyor. Oyunun tam sürümünün ne zaman çıkacağı belli değil fakat sık sık gelen güncellemeler ile oyun daha da oynanabilir hale geliyor. Bannerlord’un magazin dedikodusunu yaptık fakat nedir bu Bannerlord? Şimdi ona bir göz atalım.
Mount and Blade 2: Bannerlord aslında firmanın önceki oyunlarından olan Warband’in devamı olarak görülebilir. Bannerlord, çıktığı ilk zamanlar Warband’in daha iyi grafikli versiyonu olarak nitelendiriliyordu hatta içerik olarak Warband’in daha da zengin olduğunu savunanlar da vardı. Erken erişimdeki bir oyun için çok fazla içerik olmaması da normal açıkçası. Bannerlord da Warband gibi türünün tek örneği olan bir ‘sandbox’ oyunu olma statüsünü devam ettiriyor.
OYUN MODLARI
Oyunda tek ve çok oyunculu olmak üzere iki mod var. Tek oyunculu mod, Warband’in 210 yıl öncesinde Kalradya topraklarındaki imparatorluğun çöküş döneminde geçiyor. Oyunda 6 krallık mevcut. Bu gruplar tahmin edeceğiniz üzere gerçek kültürlerden iz taşıyorlar. Bannerlord bir ‘sandbox’ oyunu olduğu için oyunun hikayesini takip etme gibi bir zorunluluk yok. Haritada atınızı ve birliklerinizi 4 nala koşturarak kendi hikayenizi yazabilirsiniz. Oyunda bu krallıklardan birine tabii olup onlar adına haritada fetihlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. ‘Yok abi ben özgür ruhluyum. Kendi krallığımı kuracağım’ derseniz öyle bir seçeneğiniz de var.
Oyunun çok oyunculu tarafında ise çeşitli modlar mevcut. Kaptan, Çatışma ve Kuşatma modlarında hızlı maç aratabilirsiniz ya da Takımlı Ölüm Maçı oluşturup çok oyunculu modun zevkini çıkarabilirsiniz.
Karakter Oluşturma Erkanı
Bannerlord bize detaylı bir karakter oluşturma ekranı sunuyor. Öyle ki, karakterimizin ses tonunu bile ayarlayabiliyoruz. Karakterimizin fiziksel özelliklerini belirlemeden önce karakterimizin hangi krallığa ait olduğunu seçiyoruz. Her bir krallık bize farklı bir özellik kazandırıyor. Karakterimizin krallığını seçtikten sonra karakterimizin fiziksel özelliklerini belirliyoruz. Bir çoğumuzun üşenip geçtiği bu kısımdan sonra karakterimizin geçmiş yaşantılarıyla ilgi seçimler yapıyoruz. Her bir seçim karakterimize farklı özellikler katıyor. Bu seçimlerin verdiği özelliklere bakarak oynayışınıza uygun özelliklere sahip karakter geliştirebilirsiniz. Üşengeç insanların 5 dakika, detay seven insanların belki de 1 saat harcayacağı karakter oluşturma kısmından sonra kendimizi Kalradya haritasının topraklarında buluyoruz.
Oynanış ve Mekanikler
Bannerlord, oynanış açısından birçok noktada Warband’e benzerlik gösteriyor. 'Ya bu ne abi!? Warband’in aynısı bu!' demeyin hemen. Oyunda yenilikler var mı? Tabii ki var. Kale ve şehir kuşatmalarında yenilikler mevcut. Bu gibi yenilikler oyunun taktik kısmının daha da zevkli hale gelmesine yardımda bulunmuş. Markanın eksi oyunlarına hakimseniz, savaş yönetimi kısmı oyunda alışacağınız en kolay kısım olabilir çünkü diğer oyunlarla benzerlik gösteriyor.
Bannerlord, yeni fizik motorunun getirdiği fizik ve animasyonlar ile çok güzel bir savaş deneyimi sunuyor. Eski oyunlardaki keskin ve net olan savaş sistemi, bu oyunda da mevcut. Kılıcınızın kontrolünün sizde olduğunu hissettiren bir oynanışı var. Oyunda ilerledikçe karakterimizin seviyesi de artıyor fakat sadece istatistiklerimizi artırmıyoruz.
Oyunda yetenek ağacı da mevcut. Karakterimiz için, istatistiklerimizi artırdıkça özel geliştirmeler seçebiliyoruz. Bu da savaş stilimizi etkileyebilecek güzel bir etmen olmuş. Eski oyunlardaki gibi karakterimize farklı zırhlar ve silahlar kuşandırabiliyoruz. Zırh ve silah çeşitliliğinin yanı sıra oyunda demircilik öğesinin olması oynanışa güzel bir çeşitlilik katmış.
Yeğenim Bu Devirde Ticarete Atılacaksın
Oyunun ana mantığı savaşmak olsa da Bannerlord bir RPG oyunu ve karakterimizi bir ticaret adamına dönüştürebiliriz. İnsanlarla ilişkilerimizi etkileyen istatistiklerimizi artırıp ticari becerimizi geliştirebiliriz ve oyunda kervan zengini bir lord olabiliriz.
Grafik ve Müzikler
Oyunun grafiklerini beğenen ve beğenmeyen birçok oyuncu mevcut. Bannerlord gibi oynanış odaklı oyunlarda üst düzey grafik beklememek gerekir. Harita modundayken detayı nispeten az olan grafikler, bir savaşa, şehre ya da köye girdiğinizde gayet tatmin edici bir hal alıyor. Işıklandırmalar ve ortam tasarımları çok iyi olmuş diyebiliriz.
Oyuna RTX ve DLSS desteğinin geleceğini de düşünürsek oyunun gayet tatmin edici olan grafikleri daha iyi ışıklandırmalar ve efektler ile bize daha da iyi bir tecrübe sunabilir. Müzik kısmı ise oyunun en iyi olduğu yönlerden biri. Oyunun müzikleri bu oyun için bestelendi ve savaş anında ya da bir köye, şehre girdiğinizde çalan müzikler oyuncuyu oyunun içine çekiyor resmen. Dileriz yüzlerce veya binlerce saat geçirip oyunun dibini sıyırırsınız.
İyi oyunlar!