Sadece RESMİ sitelerin oyun fiyatlarını karşılaştırır
Kategoriler

Öneriler

Lethal Company
200,08
den başlayan fiyatlarla
Palworld
518,00
den başlayan fiyatlarla
Prison Architect 2
Outward İnceleme

Outward İnceleme

Nine Dot Studios’un yeni oyunu Outward herkes diğer oyunlara bakıyorken usul usul geldi. Souls tarzı savaş mekaniği ve zorluğuyla, rol yapma ve hayatta kalma tarzını birleştirmeye çalışıyor Outward. Peki bu kombinasyon başarılı olmuş mu? Hep birlikte görelim.

Souls’lara Doyamadık

Outward birkaç oyunun karışımı aslında. Blokları ve kaçınmalarıyla Souls gibi gözüken savaş mekanikleri var fakat yaptığınız sırada bazı şeyler eksik hissettiriyor. Can ve dayanıklılığınızı zamanla düşürdüğü için sadece yiyip içmeniz değil, ayrıca uyumanız ve belirli bitkilerle veya iksirlerle değerlerinizi eski haline getirmelisiniz. Haritanızda “buradasın” ibaresi bulunmadığı için yolunuzu eski usulden, yani pusula üzerinden bulmanız gerekecek.

Outward
Outward
72,08
den başlayan fiyatlarla

Taşıdıklarınızın ne kadar ağır olduğunu da gözetmelisiniz ki tehlike anında kaçınabilmek gibi diğer yeteneklerinizi de etkilemesin. Daha çok taşıyabilmeniz için verebileceğiniz bir güç yeteneği yok, oyunun size sunduğu şey sadece daha büyük ve daha iyi bir çanta alma seçeneği.

7Çok İyi
  • Benzersiz büyü mekanikleri ve tasarımları
  • Çok gerçekçi detaylar
  • Dövüşürken uygulayabileceğiniz stratejiler sınırsız
  • İlginç bir hikâyesi olan ilginç bir dünya
  • Müzikleri oyunun atmosferine uyuyor
  • Bir RYO için zayıf bir hikayesi var
  • NPC’lerin seslendirmelerinin cilalanması lazım

Birçok oyundan alışık olduğunuz büyü sisteminden daha karmaşık bir model karşılıyor sizi, çoğunlukla yapmak istediğiniz büyünün gerçekleşmesi için bir tür işaret çizmeniz isteniyor. Buna bir de derinliği olmayan bir hikâyeyi de eklediğinizde tüm bunların karıştırılması iyi bir fikir miydi diye merak ediyorsunuz. Buna cevaben çoğunlukla evet diyebiliriz. Gelin, Outward’ı söküp taktığımızda oyunu neyin iyi neyin kötü yaptığını görelim.

outward oyun inceleme

Oynanış ve Oyun Mekanikleri

İncelememize dövüş sistemi ile başlayalım ki oyunun en fazla zaman geçirdiğiniz kısmı o. Çünkü her şey ölmenizi istiyor. Hem de her şey. Dövüşler aslen, gelen saldırıları kalkan olup olmaksızın bloklamakla ve saldırılardan kaçmakla geçiyor. Outward’ın çekici yanı zırhınıza, silah türünüze, büyüye, sahip olduğunuz eşyalara, yeteneklerinize ve sahip olduğunuz tuzaklara göre değişebilen bir dövüş sisteminin olması. Karakter istatistikleri olmadığından seviye atlama derdiniz de yok. Oyun içinde envai çeşit eşyayı üretebiliyor veya satın alabiliyorsunuz.

Tek elli bir kılıç ve kalkan ile oynamanın çift elli bir baltayla oynamaktan çok daha farklı olduğunu söylememizde yarar var. Mesela çift elli baltayı kullanması daha ağır bundan mütevellit daha yavaş. Size karşılaşmanızın muhtemel bir dövüşü örnek verelim. Karşınızda birazdan doğacak bir yaratık var. Dövüşe kafa göz dalıp nalları dikme ihtimaliniz çok yüksek. N’aparsınız? Önceden dövüşeceğiniz yaratığın yerini ve rotasını belirlemek sonrasındaysa onu beklerken geçeceği yerlere tuzak döşemek akıllıca bir strateji olur. Hatta yaratığı çekeceğiniz yere zamanı gelince kullanmak üzere bir Ateş Mührü yerleştirirseniz, ardından da dövüşe başlamadan önce sırt çantanızı çıkarıp üzerinizdeki ağırlığı atarsanız saldırılardan çok daha rahat kaçınabilirsiniz. Sonrasında da sadece bir el ateş edip dövüşü başlatmak kalır. Yaratık doğduğu yerden size doğru yarını yokmuşçasına koşarken döşediğiniz tuzakları harekete geçirir. Size de Ateş Mührünü yapıp ateş topu atacak kadar zaman kalmış olur. Böylelikle zarar bile almadan bir yaratık öldürmüş olursunuz.

Silah Çeşitliliği

Bütün bu değişik silahlar, tuzaklar ve eşyalar sayesinde sadece geliştirme almakla kalmazsınız, silahınıza da bir süreliğine elektrik verebilirsiniz. Özetle Outward’ın dövüşlerinin iki ucu var, ya ortalığı mahvettiğiniz bir destan olabiliyor ya da o kadar kaotik ve karışık oluyor ki ekrana bakakalıyorsunuz. Temelinde bir Souls oyunu olsa da %100 bir Souls oyununa benzemiyor. Oyun mekaniği zaman zaman yetersiz kalıyor.Bunu en iyi şöyle anlatabiliriz: Sırtınızda taşıma kapasitesi iyi bir çanta var diyelim. Bir de dolu. O çantayla birlikte yuvarlanmaktansa size yapılan saldırıları bloklamanız daha mantıklı. Büyü değilse tabii. Büyü bloklamak tamamen farklı bir konu.

Ortaya Karışık Bir Oyun

Biraz önce de bahsettiğimiz gibi Outward’da seviye sistemi yok. Her şey oldukça basit. Önünüze çıkan şeyi öldürüp daha kaliteli eşyalar düşürün veya düşen malzemelerden eşya yapın, böylelikle git gide daha uzun süre hayatta kalabilirsiniz. Oyunda seviye sistemi olmamasına rağmen onun yerini yetenekler dolduruyor. Belirli sınıf yeteneklerini öğretme şansı olan, bir grup silahın yanında takılan, her kasabada bir tane bulunan NPC’ler göreceksiniz. Bazılarını gümüş karşılığında satın alabilir ve olduğu gibi kullanabilirsiniz, bazıları da ait olduğu sınıf ağacına gidip için bir seçim yapmanızı ve bu seçtiğiniz yeteneklere bağlı kalmanızı gerektirir. Bu yetenekleri seçecekseniz iki kere düşünmenizi öneririz. Çünkü bunlardan geri dönüşü yok. Bazı yetenekler inanılmaz bekleme süreleri yüzünden biraz ayar gerektiriyormuş gibi hissettirse de Outward inanılmaz geniş yetenek skalasıyla sizi kendi oynayış tarzınıza itmeyi başarıyor. 

outward inceleme

Outward’da hayatta kalma çabanız oldukça önemli. Bunu en basit mekaniklerle sağlamaya çalışmışlar. Gerek yeme içme olsun gerek sıcak havalarda başınıza güneş geçmesi olsun oldukça gerçekçi mekanikleri var. Hatta oyunda enfeksiyonlar ve hastalıklar da bulunuyor. Mesela su içtiğiniz yer oldukça önemli. Denizden alınmış sular mide enfeksiyonu yapabilir. Mide enfeksiyonu da aynı gerçek hayattaki gibi acılar çektirebilir size. Bu enfeksiyondan kurtulmak için özel bitkilerden yapılmış bir çay içmeniz gerekiyor, yoksa hastalık ilerleyip daha da kötü bir hâl alabilir. En kötü biraz yatar uyursunuz, belki uyuya uyuya atlatabilirsiniz hastalığı. Outward’da karın ağrısından çok daha kötü hastalıklar da vardır. Neyse ki bu hastalıkların çareleri de yok değil. Özel bitki çayları veya özel çorbalar içerek iyileşebilirsiniz. Unutmamalısınız ki bütün yiyecekler bir noktada küflenmeye başlar, son kullanma tarihleri gelir. Yemek yapmak ve yiyecekleri kurutmak daha uzun zaman dayanmalarını sağlar fakat yiyeceklerin verdikleri etkileri de değiştirebilir. Yemeklerle birlikte kendinize yeterli bir uyku düzeni de sağlarsanız, açıklık alanda tentelerde ve uyku tulumlarında uyuyabiliyorsunuz, sağlığınızın ve dayanıklılığınızın tamamen toparlanmasına yarıyor. Aynı zamanda bir şeyleri tamir edebilmenizin tek yolu da bu. Uyku saatinizi eşyalarınızı tamir edebilecek bir şekilde ayarlamanız gerekiyor, bu sebeple daha da az uyku vakti kalıyor size. Gerçeklik hissiyatını bu gibi detaylar başarılı bir şekilde veriyor Outward’da.

Outward’ın büyü sistemi de şöyle işliyor, ya yere çizdiğiniz mühürlerle büyü yapabiliyorsunuz ya da büyüyü kendiniz yapabiliyorsunuz. Bahsi geçen büyüler daha çok ritüel gibiler. Çeşitli bilgileri öğrenmeyi, üzerinizde gerekli materyalleri taşımayı ve büyüyü hazırlamayı gerektiriyorlar. Kamp ateşi yakmak için iyi olan temel bir ateş büyüsü öğrenebilir veya daha önce oluşturduğunuz bir Ateş Mührünü kullanabilirsiniz. Biraz önce ateş yaktığınız kıvılcım düşmanlarınızın üzerine saldığınız korkutucu bir ateş topu haline gelir. Büyü sistemi oyunun diğer oyunların arasından sıyrılmasında yardımcı oluyor. Dövüş sistemine de farklılık kattığından bahsetmiyoruz bile.

outward

Atmosfer ve Görsellik

Biraz da grafiklerden bahsedelim. Karakterlerin yüzündeki gözenekleri ve sivilceleri görebileceğiniz kadar gelişmiş değiller. Bu da kötü demek değil tabii. Bataklıktan çöllere ve ötesine seyahat ederken dünya yemyeşil ve çeşitli hissediyor. Öyle güzel ışıklandırması var ki, bir akşamüstü durup güneşin batışını izlemekten keyif alabileceğinize eminiz. Eksik olan bir şey de karakter yaratımı; Saçınız ve ten renginiz dışında hiçbir şeyi değiştirmenin bir yolu olmayan bir avuç yüz seçeneğine mahkumsunuz. Hava karardığındaysa bir meşale veya fener bulundursanız iyi olur, yoksa o karanlıkta hiçbir şey görmeniz mümkün değil.

Outward Hikayesi

Outward’ın hikâyesine geldi sıra. Başkalarıyla birlikte oynayabilseniz de çoğunlukla tek oyunculu bir oyun Outward. Bu sebeple anlattığı hikâye de oldukça önemli. Oyunda hangi grubu seçerseniz ona göre dallanıp budaklanan bir hikâyesi var. Oynadığınız süre boyunca size görevler veren NPClerden hikâye hakkındaki küçük detayları öğreniyorsunuz. Sizi bekleyen destansı bir hikâye zinciri yok ne yazık ki. Outwardı bu umutlarla oynuyorsanız hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Onun da kendine göre ilginç bir hikâyesi de var tabii. Fakat bu hikâye tam teşekküllü bir RYO hikayesi bekleyenler için yeterli gelmeyebiliyor.

Müzikler ve Ses Efektleri

Outward’ın müzikleri öylesine iyi bestelenmiş ki hem dünyasına hem de dövüşlere uyumlu. Seslendirme üzerine biraz daha çalışsalar daha iyi olurmuş tabii. Bazen NPC’ler paragraflarca süren konuşmalarını yapıyorken yarıda kesiliyor sesleri, bazen de konuşurlarken rastgele bir repliklerini duyuyorsunuz. NPC’lerin seslerini kapamanıza sebep olabilecek kadar rahatsız edici olabiliyor. Dövüşlerde de oldukça önemli bir unsur ses efektleri. Fakat Outward’ın bu alanda da biraz cilaya ihtiyacı var.

Outward yayınları