Reventure İnceleme
Kazandığınız yeni yetenekleri kullanarak oyun dünyasıyla etkileşime geçme şeklinize göre hikayenin farklı sonları oluyor. Reventure’ın 100 farklı sonu var ve oyunun asıl amacı bu 100 sonun hepsini keşfedebilmek.
- Oyun grafikleri ve görsel tasarım
- Saatler süren içerik
- Kaliteli referanslar ve espriler
- Kendini çok sık tekrar ediyor
- Strateji ve dövüş tarafında eksik kalıyor
- Hikayesi daha orijinal veya detaylı olabilirdi
Görseller ve Atmosfer
Mümkün olduğunca az piksel kullanılarak tasarlanan dünyanın, canlı renkleri ve basitliğiyle oyuncuyu yormayan bir görseli var. Oyunda grafikler çokça basitleştirilmiş olmasına rağmen arka plandaki manzaralar, lav kullanılan bölümlerde lavlara verilen parıldama efekti, karakter koşarken ayaklarından çıkan toz gibi keyifli detayları var.
Ekranda darbe aldıkça çıkan can barı ve kısa diyalog balonları hariç bir gösterge yok, bu da haritaya odaklanmayı ve pixel-artın tadını çıkarmayı kolaylaştırıyor. Farklı karakterler de çok az pikselle tasarlanmış olmasına rağmen oldukça ayırt edilebilir ve anlaşılır duruyor.
Sesler & Müzikler
Oyunun müzikleri orijinal ve başarılı. Farklı lokasyonlar için farklı müzik temaları var, bu da haritanın içine iyice girmeye ve oyunun havasına kapılmaya yardımcı oluyor. Fakat oyunda her öldüğünüzde müzik baştan başlıyor. Bu nedenle sık sık öldüğünüz bölümlerde, özellikle oyunu keşfetmeye çalıştığınız ilk kısımlarda aynı şarkının başını o kadar çok duyuyorsunuz ki şarkılar sinir bozucu bir hal alabiliyor. Oyunda sesli hiçbir ip ucu olmaması, böyle durumlarda oyuncuya sessiz modda devam etme opsiyonu da sunuyor.
Oynanış
Reventure’da oyuncunun kontrolüne bırakılmış ayarlar oldukça kısıtlı. Karakter kontrolü de sağ, sol ve zıplama gibi basit komutlardan öteye geçmiyor. Farklı zorluk seviyeleri veya çeşitli modları olmayan oyun, Tim isimli karakterimizin evinde uyanmasıyla başlıyor. Tim, kralın yanına gidiyor ve kralın kızını Dark Lord denen kötü karakterden kurtarmaya dair bir görev alıyor. Oyun boyunca prensesin peşinde oluyoruz ve 100 farklı sonu bulmayı deniyoruz. Bazı senaryolarda, öldükten sonra oyuna Tim değil başka bir karakter olarak dönme ihtimaliniz oluyor.
Ayrıca, her ölümden sonra ekrana yansıtılan küçük kelime şakaları veya espriler çoğu zaman zekice ve insanı güldürmeyi başarıyor. Oyunun gerçeğe yakın tarafları da var. Örneğin haritadan topladığınız her item kütlenizi arttırarak, zıplayabildiğiniz mesafenin kısalmasına neden oluyor. Böyle detaylar oyunu daha heyecanlı ve eğlenceli kılıyor. Dövüş veya stratejiye dair çok fazla öge barındırmayan oyunu bir keşif oyunu olarak nitelendirmek mümkün.
Genel Bakış
Özetlemek gerekirse, Reventure konsept olarak umut vaat eden bir oyun olsa da uygulamada eksik kalan tarafları olduğunu söyleyebiliriz. Bütün sonları keşfetme fikri en başta heyecanlandırsa da ölüp yeniden dirildikçe aynı başlangıcı tekrar tekrar oynamaktan sıkılmak mümkün olabiliyor. Ayrıca 50 60 kere öldükten sonra, daha önce nasıl ve nerede öldüğünü hatırlayıp o sonları engellemeye çalışmak ve yeni sonlar keşfetmek giderek zorlaşıyor. Bu zoru seven oyuncular için oyunu daha eğlenceli bir hale getirebilecekken, bazı oyuncuların sinirlerini zorlayabilir.
Eğer 100 sonun tamamını bulmaya kararlıysanız, Reventure saatlerce oynayabileceğiniz bir içeriğe sahip. Oyun dövüş ve aksiyon açısından oyuncuyu tatmin etmeyebilir fakat aynı bir hazine avı gibi, uçsuz bucaksız bir dünyada size keşif yapma olanağı sunuyor. Reventure’ın en başarılı taraflarından biri ise, yukarıda belirttiğimiz gibi görsel tasarımı. 8-bit pikseller üzerine kurulu dünyanın kendine has bir havası ve karakteri var. Harita ve karakterin hepsi özenle hazırlanmış ve her yeni keşifte insanı şaşırtabilen oyun, en çok pozitif eleştiriyi de dizaynı ve mizahı üzerine alıyor.