Stay! Stay! Democratic People's Republic of Korea İnceleme
Oyun Hikayesi
Yıl 2021, Amerika Afganistan’a tekrar girmiş, siz de bir asker olarak tatil hakkı kazanmışsınız. Koreli mektup arkadaşlarınız Jeong ve Eunji ile tatil yapmaktan daha güzel ne olabilir, değil mi? Pyongyang’ın Seoul’ün kenar mahallelerinden biri olduğunu sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Kuzey Kore’ye hoşgeldiniz. İyi eğlenceler.
- Ülke seçimi oyunu ilginç kılıyor
- Gerçek bölgeler kullanılmış ve doğru resmedilmiş.
- Başka bir oyunun kopyası olmasına rağmen yeni bir deneyim gibi hissettiriyor.
- Doğru bilgiler vermiyor.
- Seçimleriniz oyunun sonunu etkilemiyor.
- Yapılan şakaların çoğu komik değil.
Yanınızdaki iki sevimli askerle dünyanın en sıkı kontrol edilen diktatörlüklerinden birinde yolunuzu bulmaya çalışın. Vurulmaktan, idam edilmekten veya hainlikle suçlanmaktan kaçının ve Pyongyang’ın en ünlü turistik bölgelerini gezin.
Sizi Ne Bekliyor?
Go! Go! Nippon’u beğendiniz mi? Daha fazlasını mı istiyorsunuz? DEVGRU-P, OVERDRIVE’ın popüler görsel romanını alıp Kuzey Kore’ye taşıdı. Oyunun başlığından tam olarak ne ile karşılaşacağınızı anlıyorsunuz: taklit.
Taklit Mi, Parodi Mi?
Aslında taklit yerine parodi diyecektim, ama vazgeçtim. Stay! Stay! DPRK, Go! Go! Nippon ile aynı tarz ve konuyu ele alıyor. İki oyunu tamamen farklı şirketlerin yapmış olmasına rağmen telif hakkı için davalık olmamaları beni oldukça şaşırttı açıkçası.
Go! Go! Nippon’da Japonya’daki mektup arkadaşlarınızı ziyarete gidiyorsunuz. Üstelik kız olduklarını bilmiyordunuz bile! Sizi Japonya’nın çeşitli yerlerine götürüp bu bölgeler hakkında bilgilendiriyorlar. Sürekli randevuya çıkarak aranızdaki samimiyeti artırıyorsunuz.
Stay! Stay! DPRK da bununla neredeyse aynı. Amerikalı bir deniz piyadesisiniz ve iki erkek mektup arkadaşınızı ziyaret etmek için Afganistan’dan Kuzey Kore’ye gidiyorsunuz. Ancak arkadaşlarınız Kuzey Kore ordusundan iki kız! Size etrafı gezdiriyorlar ve yine Go! Go! Nippon’da olduğu gibi randevuya çıkarak samimiyetinizi artırıyorsunuz.
Eunji ve Jeong, Go! Go! Nippon’daki Makoto ve Akira’nın aynadaki yansıması gibi. Eunji, Makoto gibi her zaman gülümseyen bir abla. Jeong ise Akira gibi ablasını kıskanan bir kardeş. Jeong daha çok bir tsundere iken Akira sizi sürekli bir şeyler için cezalandırmaya çalışıyor. Doğal olarak Jeong ile çıkmayı tercih ettim.
Stay! Stay! DPRK, Go! Go! Nippon’u kopyalamak amacıyla geliştirilmiş olmasına rağmen, yeni hikaye ve karakterler olduğu için sıkılmadan oynayabildim. Go! Go! Nippon oynadıysanız karakterlerin aynı kişiliklere ve ilerleyişlere sahip olduklarını görebilirsiniz.
Özel sahneler de Go! Go! Nippon ile aynı, ancak daha gülünç. Go! Go! Nippon, bu oyuna kıyasla daha ciddi bir tona sahipti. Oyunda geçen her şey Go! Go! Nippon oynayanlara çok tanıdık gelecek, ama aynı zamanda yeni bir deneyim gibi hissettirecek.
Komik Mi Bu Şimdi?
Bazı önemli farklılıklar da bulunuyor tabii. En çok gözüme batan “farklılık” ülke ve bölgeler hakkındaki yanlış bilgilerdi. Oyunda gerçek bölgeler kullanılmış ve bu bölgeler doğru resmedilmiş. Fakat Go! Go! Nippon’dan farklı olarak kızlarla tarih hakkında pek konuşmuyorsunuz. Karakterizasyon tartışmasız daha önemli olsa da, Go! Go! Nippon! Japonya'ya daha önce gitmemiş olanlar için saçma sapan bir seyahat rehberi görevi görüyordu. İnsanların ilgisini de bu sayede çekmişti.
Gerçeklere bu kadar odaklanmak istememiş olmalarını anlıyorum, ama keşke bir iki doğru bilgi verselermiş. En azından liderlerin rütbelerini doğru düzgün belirtebilirlerdi. Özellikle Kuzey Kore askerleri bunları bilmek zorunda, ancak bizi gezdiren askerler diğerleri hakkında sadece “lider” olarak bahsediyorlar.
Evet, oyun daha çok komediye yöneliyor. Ancak ülke hakkında temel bilgiler verilmesi gerektiğinde ciddi olmalı. Bunun yerine eski ve artık komik olmayan şakalar ile ülke hakkında insanların kapıldığı yanlış fikirleri kullanarak bizi güldürmeye çalışıyor. Sonlara doğru oyun ciddileşiyor. Kurgusuna bakarsanız sonlara doğru ciddileşeceğini tahmin edebiliyorsunuz zaten. Ancak oyunun gerçek sonu yine bir şakayla bitiyor.
Oyunun sonu komik olabilirdi. Fakat ciddi ve ilginç gelişmelerden hemen sonra böyle bittiği için çok alakasız geldi. Spoiler vermiş gibi olmayayım ama, sanırım seçtiğiniz kız ile oyunun sonunda aranızda bir şey geçmiyor. Oyunu sadece bir kez oynadığım için kesin bir şey diyemiyorum ama size pek de seçenek vermiyor zaten. Tüm seçenekleri denemek için başa sarıp farklı seçenekleri seçtim. Ama birkaç cümleyi değiştirmek dışında oyunun sonuna bir etkisi olmadı.
Oynamaya Değer Mi?
Karakterler eğlenceli olsa da, karakterizasyonlarının büyük bir kısmı Go! Go! Nippon’dan geliyor. Gezdikleri yerler hakkında konuşmuyor olmaları oyunun formatını mantıksız hale getiriyor. Konusu ise komedi, romantizm ve drama arasında o kadar çok dalgalanıyor ki bir süre sonra ne oynadığınızı bilemez hale geliyorsunuz. Ülke hakkındaki verilen bilgilerin gerçeklik payı olmaması da karşınıza çıkan ciddi anlara odaklanmanızı engelliyor.