Vindictus İnceleme
Ancak Vindictus’ta köyler ve zindanlardan başka bir şey bulunmuyor. Daha çok hızlı bir oynanışa odaklanmış bir aksiyon oyunu olarak yapılmış.
Bu incelemede Vindictus, Mabinogi ve diğer MMORPG oyunları birbirleriyle karşılaştırarak Vindictus’u tanıtacağım.
- Sadece bir köy olduğu için oyunda gezerek vakit harcamıyorsunuz.
- Yenilikçi ticaret sistemi sayesinde oyuncular satış yaparken oyun da oynayabiliyor.
- Ekipli savaşlarda herkese eşit ödül dağıtımı yapılıyor.
- Seviyeniz gücünüzü belirlemiyor.
- Zamanının ilerisinde grafikler.
- Sürekli tekrarlanan arka plan müziği oyuncuyu sıkıyor.
- Kontrol sistemi yeni oyuncuları ve FPS türüne aşina olmayanları zorluyor.
- Karakterlerin atanmış cinsiyetleri değiştirilemiyor.
Zamanının İlerisinde Grafikler
Oyunu açtığımda fark ettiğim ilk görsel özellik buydu. Grafiklerin oyunun kalitesini belirlediğini kimsenin reddetmeyeceğini düşünüyorum. Vindictus DirectX 9.0 ile yapılarak, ilk Mabinogi oyunundan farklı olarak çizgi film benzeri grafiklerden uzaklaşıp daha gerçekçi grafiklere yönelmiş. Ancak DirectX 9.0’ın sınırları da göze çarpıyor tabii ki. Oyunun dokusu ne kadar iyi olsa da DirectX 9.0’da desteklenen efektler de belli bir yere kadar.
Bunun sebebi de başka oyunlarda kullanılan efektler olmasından kaynaklanmıyor. Çıkmasının üstünden yıllar geçmiş olan DirectX 9.0 yerine, 10 ya da 11 kullansalar nasıl bir şey ortaya çıkardı acaba? Ancak bu sınırlamalara rağmen Vindictus’un grafikleri öne çıkmayı başarıyor.
Nicelikten Ziyade Nitelik
Vindictus’ta karakter seçimiyle özellik belirleniyor. Karakterleri bir tür sınıf olarak görürseniz daha rahat anlaşılıyor. Ancak karakter seçmek zorunda olduğumuz için halihazırda karaktere atanmış cinsiyeti değilştiremiyoruz.
Favori karakterlerime örnek vermek istiyorum. Lethita (erkek) iki kılıcıyla savunmadan çok saldırıya odaklanan bir karakter. İki kılıcını kullanarak şık ve hızlı bir şekilde saldırı yaptığı için düşmanların saldırılarından kaçmak kolay oluyor.
Fiona (kadın) ise bir kılıç ve kalkana sahip. Bu yüzden saldırı ve savunması arasında bir denge var. Saldırı hızı normal seviyelerde, ancak nedense bitirme saldırısı olan “tekme,” kılıcından daha güçlü. Düşmanın kritik saldırılarında bile kalkanıyla kendini koruyabilecek seviyede olan Fiona, geri saldırı yaparsa düşmanı yere serebilecek bir karakter.
Eşsiz Bir Kurgu
Göze çarpan ilk özellik, yakın zamanda oynadığım Diablo’nun geliştiricileri tarafından yapılan Torchlight gibi, oyunda sadece köylerin ve zindanların var olması. Normalde MMORPG’lerde oyuncunun seviyesine uygun köyler olur ve her köyün marketinde farklı eşyalar satılır. Bu yüzden oyuncular köy köy gezip dururlar. Ancak bu oyunda sadece bir köy bulunuyor ve buradaki limanı kullanarak zindanlara gidebiliyorsunuz. Öyle o köy, bu köy koşturma devri bitti.
“Sadece bir köy varsa, seviyemiz artınca nasıl daha güçlü silah alacağız?”
Bu soru hepinizin kafasında muhtemelen. Vindictus’ta zindanlar veya görevleri tamamlama yoluyla edindiğiniz tarifler ile yeni silah üretebiliyorsunuz. Örneğin; A adlı NPC 100 ATK’lık bir kılıç yapıyorsa, oyuncunun seviyesi artınca elindeki tarif sayesinde ATK’sı 200, 300 olan kılıçlar yapmaya başlıyor.
Markette satılan ürünler “ticari” ve “zanaat” olarak ikiye ayrılıyor. Ticari ürünler parayla satın alınabilen ürünler olurken zanaat ürünler size lazım olan malzemeleri alıp “üretim ücreti” ödeyerek alabildiğiniz ürünler.
Ortada sadece zindan olduğu için, düşük seviyeli bir oyuncu kendisinden daha yüksek seviyeli bir zindana giremiyor. Zindanlarda “başarı oranı” bulunuyor. Bir zindanı aynı seviyede ilk temizlemenizde başarı oranınız artıyor. Başarı oranının tekrar artması için “zindanın seviyesini arttır”, “tek oyunculu oyna” gibi opsiyonları seçerek zindanı temizlemeniz gerekiyor.
Mabinogi’den Vindictus’a Miras
Açıkçası Mabinogi’deki seviye kavramının bir anlamı yok. Bunun sebebi ise Vindictus’ta da olduğu gibi, seviyenizin yüksek olmasının güçlü olduğunuz anlamına gelmemesi. Elbette seviyeniz yükselince biraz güçleniyorsunuz, fakat seviyeniz savaştaki gücünüzü ya da beceri gücünüzü belirleyen bir öge değil. Sadece ne kadar deneyimli olduğunuzu gösteriyor ve bazı silahlar için kriter görevi görüyor.
Seviyeden çok AP(Ability Point), yani beceri puanınız büyük bir önem taşıyor. Becerilerinizi geliştirirseniz saldırı ve iyileşme gücünüz, ekipmanlarınızın yetenekleri gibi özellikleri de geliştirebiliyorsunuz. AP kazanmak veya yeni bir beceri edinmek için görevleri tamamlamanız ya da zindanları temizlemeniz gerekiyor. Bu tür şeyler seviyenizden çok daha fazla önem arz ediyor.
Mabinogi ile benzer olarak Vindictus’taki ekipmanlarda da “durum” ve “eskime” gibi kavramlar bulunuyor. Savaşlarda ekipmanlarınız zarar görür, durumu kötüye gider ve belli bir seviyeye inerse parçalanabilirler. Bu durumda ekipmanlarınızı tamir kiti veya kamp ateşi gibi eşyalarla geçici olarak tamir edebilirsiniz. Silahınızı her tamir ettiğinizde daha çok eskiyor ve silahınız eskidikçe demircideki tamir ücreti de artıyor. Bu yüzden doğru zamanda silahınızı değiştirmeniz gerekebiliyor.
Tencere Yuvarlanmış Kapağını Bulmuş
Vindictus’ta iki önemli kontrol modunu kullanıyor. FPS benzeri oyunlara alışkın bir oyuncuysanız klavye+fare, değilseniz sadece klavyeyi seçebilirsiniz. Çoğu insanın ilk seçeneği seçtiğine eminim.
Genelde MMORPG’lerde numara tuşlarında ilaç ya da beceri kısayolları bulunur. Ancak Vindictus’ta bu tuşlara beceri kısayolu koyamıyoruz. Nedeni ise klavye ve fare yoluyla beceri kullanabiliyor olmanız. Örneğin; sol tık ve sağ tıkı doğru şekilde kullanırsanız güçlü bir kombo saldırı yapabilirsiniz. Hızlı hareket etmek içinse boşluk tuşunu kullanıyorsunuz.
Durum böyle olunca, teke tek savaşlarda kısayolları kullanmak yerine kombo ustalığı ve doğru zamanda savunma yapmak önem kazanıyor. Elbette, zorluk seviyesi teke tek dövüşlerden daha düşük. Bununla birlikte bu tür oyunlara aşina olmayan kullanıcılar için bu tarz kontroller oldukça zor olabilir.
Adaletli Ekip Sistemi
Son zamanlarda çıkan oyunları kendi başımıza rahat bir şekilde oynayabiliyoruz. Ancak daha sonra kendinizi birkaç kişiyle beraber savaşmanız gereken durumlarda bulabiliyorsunuz. Vindictus da aynı bu şekilde. Bir zindana 4~6 kişilik ekiplerle girebiliyorsunuz.
Ekip üyelerinin sayısı arttıkça kazanılan deneyim ve eşya sayısı azalmıyor. Alanda gezerken bulduğunuz para veya izler dışında her şey herkese eşit olarak dağıtılıyor.
Ancak canavarları yendikçe düşen deneyim puanı diye bir şey yok oyunda. Zindani hangi şartlar altında temizlediğinize göre düşüyorlar. Bu yüzden ekip üyelerinin hepsi zindan içinde size verilen şartlara uymak için ellerinden gelenin hepsini yapmak zorunda kalıyor. Böylece diğerleri dövüşürken bedavadan deneyim kazanmak isteyen de çok olmuyor.
Böyle bir ekip sistemi sayesinde oyuncular arasında uyumsuzluk olmuyor. Sistem, herkesin oyunu oynamasını sağlıyor. Üstelik tek başınıza zar zor dövüşmek yerine ekibinizle birlikte dövüşmeniz daha etkili oluyor.
Yenilikçi Ticaret Sistemi
Genelde MMORPG’ler oyuncuların kendi aralarında ticaret yapabilmesi için bir stand ya da buna özel bir alan veriyor. Oyuncular da müşterinin gelmesini bekliyor. Ancak böyle bir sistemde oyuncu müşteri beklemek zorunda olduğu için hiçbir görevi ya da zindanı temizleyemiyor. Böyle durumlarda çoğu oyuncu bilgisayarını açık bırakıp gidiyor. Müşteriler de satılan eşyalar hakkında bilgi alamadığı için ticaret sisteminin bir anlamı kalmıyor.
Ancak Vindictus’taki ticaret sistemi açık piyasaya benziyor. Bu sayede oyuncular satış yaparken istedikleri gibi görev yapabiliyorlar. Yanında bir domuzun beklediği satış alanlarına giderek satmak istediğiniz eşyaları eklemeniz yeterli. Satış yaptığınızda mesaj kutunuza bakarak paranızı alabilirsiniz. Kısacası hem satıcı, hem de müşterinin bakış açısından rahat bir sistem. Ancak oyun içi düzenbazlığı engellemek için silah veya ekipman gibi eşyaların satışı yapılamıyor. Bazı eşyaların satışı için ücretli bir izin gerekiyor. Bu izin satın alırken gerekmiyor.
Uyusun Da Büyüsün Niiinni!
Oyunun arkaplan müziği genel olarak güzel. Ancak o kadar monoton ki uykumu getirdi. İlk oynadığımda hem büyülü gelmişti hem de her duruma uyan bir müzik olduğunu düşünmüştüm. Fakat oyun ilerledikçe aynı müziği tekrar tekrar dinlemek zorunda olunca sıkılmaya başladım. Müziğin sesini kapatıp kendi listemdeki şarkıları dinleyerek oynuyorum artık. İnsanı sıkan arkaplan müziğinin aksine oyun sesleri tatmin edici ve doğru yerlerde doğru zamanda kullanılmışlar.
Son Bakış
Yavaş ilerleyen ve iç bayan MMORPG’lerden bıktıysanız, Vindictuz tam size göre bir oyun. Alanda oturup insanlarla konuşmaya gerek yok. İki elinizi asla dinlenmeden kullanmanız gerektiği için savaş sırasında mesajlaşmak zor ama gerekli de değil. Şu köy, bu köy diye dolanıp vaktinizi harcamıyorsunuz. Vindictus, sadece aksiyon ve savaşa odaklanmış bir MMORPG.
Ancak Vindictus’un aşırı maskülen elementleri kullanıcıların zevklerine göre dezavantaj da olabiliyor. Bir önceki oyun olan Mabinogi oldukça feminen bir oyun olduğu için bu oyunda böyle bir yoldan gittiklerini düşünüyorum. Daha önce de bahsettiğim gibi, bu tür elementler kontrol konusunda zorlanan oyuncuların oyunu oynamasına engel olabilir.
Savaşları ilaç içerek tamamlamak ve yüksek seviyeli canavarlarla karşılaşmak MMORPG oyunların bir özelliği olsa da, Vindictus’ta böyle bir şey beklememeniz gerekiyor. İster 100 ilacınız olsun, zindanlarda sadece 4 tanesini belirli bir miktarda içebiliyorsunuz. Diğer savaşlarda da gerekli eşyalardan en fazla 3-4 tane taşıyabiliyorsunuz. Savaş sırasında ilaç içince HP artırmak gibi bir olay da yok.
Koşarken ya da herhangi bir eylemi gerçekleştirirken ilaç içtiğinizde iyileşme hızı yavaş oluyor. Mabinogi’de de böyleydi. Tahminimce DevCat bunu bir gelenek haline getirmiş.
Acemi zindanlar dışındaki zindanlara girerken tokeniniz olması gerekiyor. Ancak bu tokenler her pazartesi ve cuma günleri en fazla 50 adet olmak üzere dağıtılıyor. Üstelik her zindan sizden 2 token istiyor. Bir zindana ne kadar çok girerseniz o kadar fazla token talep ediyor. Elinizde token kalmayınca da ya size uygun olmayan acemi zindanlara gitmek zorunda kalıyorsunuz ya da oyun parasıyla eşya topluyorsunuz.
Zindanlarda hareketi sınırlandırılan ekip arkadaşlarınızı kurtarınca gelen eşyalardan 40 tane toplarsanız size 10 tane token veren bir sistem var. Ancak 40 eşyayı bu kadar kısa sürede toplamak imkanız ve 10 token de 5 zindan gezince tükeniyor.
Token sistemi Vindictus’un en önemli noktası olan savaş ve zindanların kullanımına büyük kısıtlamalar getiriyor. Pazartesi ve Cuma günleri dağıtılan 50 tokenin en az 70~100 tokene çıkarılması veya daha sık verilmesi gerekiyor.